Hírek

Javít a város a Hunyadi utcai közlekedésen


Korom András – Makó

– Hiába jeleztük lakossági fórumokon, majd egy egyeztetésen is a Hunyadi utcai tavalyi felújítása utáni problémákat, az előző városvezetés azt mondta, hogy sajnálja, de a polgármester által dadogósnak nevezett kerékpárúthoz 5 évig nem lehet hozzányúlni. Azaz lesöpörték az észrevételeinket. Pedig még nem is említettem, hogy a felújítás miatt 60 parkolóhely szűnt meg – panaszolta egy névtelenséget kérő Hunyadi utcai lakos.

– Igazi “mogyorótörő” a vörös téglával kirakott bicikliút. Vagy elharapja valaki a nyelvét, ha egy bizonyos sebességnél gyorsabban teker, vagy kiugrik a szájából a műfogsora vagy összetörik az, amit a teremtő az emberiség kihalása elleni harc érdekében csak a férfiaknak adott – indokolta egy biciklis idősebb férfi, hogy miért az úton, miért nem a kerékpárúton haladt célja felé.

A 2013-ban uniós támogatásból összesen 200 millió forintért felújított (ebből a város az adófizetők pénzéből 20 millió forinttal járult hozzá) Hunyadi utcán összesen 41 parkolót alakítottak ki, 60 fát ültettek az életveszélyesek pótlására, illetve 30 padot helyeztek ki, s csöppet sem mellékesen a parkokat is rendbe hozták.
A balesetveszélyes járdára ekkor került a – többek által oroszul csak “krasznaja plosagy”-nak, azaz “vörös térnek” – nevezett valóban vörös téglaborítás. Igaz azt egyszer újra fel is kellett szedni.

A felújítás miatt 60 tűnt el a Hunyadi utcai parkolók közül.

Tavaly februárban a Kálvin iskolában rendezett lakossági fórumon résztvevői már jelezték a hibákat Marosvári Attila akkori alpolgármesternek és Buzás Péter polgármesternek. Az utóbbi el is ismerte, hogy az utca felújítása valóban “el lett csinálva”. A felszólalók nem csak a kerékpárút minőségét tették szóvá, hanem azt is, hogy egyszerűen eltűnt 60 parkolóhely, a kocsik ezért  csak a zöldterületen tudnak parkolni, ráadásul a zebrákat sem oda festették fel, ahol az emberek átkelnek az úton.

A Hunyadi utcai helyzetén a jelenlegi városvezetés igyekszik jelentősen javítani – legalábbis ez derült ki Farkas Éva Erzsébet polgármester, Czirbus Gábor alpolgármester Lázár János országgyűlési képviselővel közös múlt heti, a Bartók iskolában tartott fórumán.

Czirbus Gábor – aki 7. választókörzet települési képviselője is – közölte: helyreállítják a Hunyadi utca parkolók mögötti járdaszakaszt, a dadogós járda/kerékpárúton lejjebb süllyesztik a padkákat, illetve megvizsgálják, hogy hogyan tudják növelni a parkolóhelyek számát.