Makó

Szociális bérlakások: 61 összedőlőben – 75 millió a kinntlévőség


Korom András – Makó

Kreatív megoldást talált ki Buzás Péter vezette előző képviselő-testület arra, hogy az önkormányzat hogyan vesse ki a nyakából a rendkívül rossz állapotban lévő, csak gazdaságtalanul felújítható önkormányzati bérleményeket. Tavaly nyáron például az akkori képviselő-testület egy 49 és egy 45 négyzetméteres önkormányzat lakást adott el azok eddigi bérlőinek, lakásonként csak 6 ezer 350 forintért. Mint arról beszámoltunk, a Gyóni Géza utca 70/a. szám alatti épület adás-vételi szerződése azzal került a képviselők elé, hogy a bérlők kérték annak megvételét. Riportunkból azonban kiderült, hogy azt közölték a két bérlővel, hogy vagy megveszik a lakásukat vagy a város megpályáztatja azokat, s a benne élők mehetnek, ahová akarnak.

A Gyóni utcai ingatlan nem egy egyetlen, melyhez az előző városvezetés 20 éves regnálása alatt nem nyúlt a város, derült ki a legutóbbi felmérésből.
Farkas Éva Erzsébet polgármester a legutóbbi testületi ülésen mondta el, hogy a felmérésből kiderült, hogy a 210 önkormányzati szociális bérlakás közül 61 olyan lakása van a városnak, melyeket azonnal el lehetne bontani, mert már nem érdemes felújítani. – A lakásokat ilyen állapotban vettük át, s az ott élők kis lakbéreket fizetnek – jelentette ki. Hozzátette: elkeserítő és elszomorító,hogy az elmúlt 20 év mulasztásai miatt azok ilyen állapotban vannak. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a 61 lakás bérlője 75 millió forint lakbértartozást halmozott fel, ha már ennek a felét behajtották volna rajtuk, akkor jutott volna az ingatlanok állagmegóvására. – Nem az a megoldás, hogy 5000 forintért eladjuk azokat, de rádőlnek az új tulajdonosokra – utalt az általunk a fenti példával illusztrált korábbi gyakorlatra.

– Nem tudunk kiadni szociális bérlakásokat, mert azok lakhatatlanok, 20 év alatt nem költöttek rájuk – erősítette meg Weszelyné Végsheő Henrietta (Fidesz-KDNP) a polgármester által elmondottakat.