Hírek

Másfél milliárdos támogatástól esett el Makó


Korom András – Makó

Hiába akart a kormány másfél milliárd forint támogatást nyújtani Makónak a József Attila Város Könyvtár Makovecz Imre tervei szerinti átépítésére, kiderült, hogy annak lejárt a hatályos engedélyezési terve. Most sürgősen frissítik.

Mindez a múlt heti képviselő-testületi ülésen azután derült ki, hogy Török Miklós (DK) települési képviselő azt kérdezte, hogy ha tavaly decemberben a városkörnyéki kistelepülések többsége összesen majd 1 milliárd forint támogatást kapott a kormány, akkor Makó ebből miért maradt ki?

Farkas Éva Erzsébet erre közölte, hogy Makó éppen most esett el egy másfél milliárdos beruházástól, ugyanis nem rendelkezett a város engedélyes tervekkel, pedig a korábbi városvezetés ezt hirdette. Kiderült, hogy a városi könyvtár Makovecz Imre tervei alapján történő felújításáról van szó, annak ugyanis nincs hatályos engedélyezési terve. – Ezt most pótoljuk – tette hozzá a polgármester.

Marosvári Attila (PSZM) képviselő, az előző ciklus alpolgármestere erre elmondta: a korábbi időszakban csak akkor frissítették az engedélyeket, ha pályázati lehetőség látszott azok megvalósítására. A képviselő felhívta arra a városvezetés figyelmét, hogy száz egynéhány napja tudják, hogy van ilyen terv, s kérte egyben, hogy mérsékeljék a visszamutogatást.
Farkas Éva Erzsébet erre úgy reagált, hogy annak örülne, ha nem kellene ezt tenniük. De szembesültek olyan problémákkal, melyek csak az azonnali döntéseknél derültek ki.

A könyvtár épülete ma, fenn pedig amilyen az átépítés után lenne.

Czirbus Gábor alpolgármester erre elmondta: körbejárták az ügyet, s kiderült, hogy a legutóbbi változtatás 2006-ban történt a könyvtári terv ügyében.
– Ha az előző városvezetés komolyan gondolta, én nem hagytam volna, hogy tíz évig ott porosodjon! – jelentette ki. Elmondta, hogy jelenleg csupán egy érvényes engedélyes terve van a városnak, mégpedig a Maros-partra tervezett Tarzanházé.

Erre Marosvári Attila azzal riposztozott, hogy nem lehetett minden évben engedélyeket frissíteni. 2006-ban volt utoljára remény a könyvtár átépítésére. Hozzátette, hogy a könyvtárral kapcsolatos terveket átadták még a tavaly áprilisban rendezett vállalkozói fórumon Lázár Jánosnak, s a Tarzanházé még tavaly előtti pályázat volt, így azért lehet az még érvényes.