Makó

Makói képzőművészeti pályázat – Barcsay szellemében


 

A huszadik századi tájképábrázolás egyik megújítója Barcsay Jenő Erdélyből származó, Szentendrén alkotó festőművész volt. 1924-1928 között két alkalommal járt és alkotott Rudnay Gyula festőművész által vezetett makói művésztelepen. A makói tájat több képén is megörökítette. Születése 115. évfordulójának alkalmából meghirdetett képzőművészeti pályázat a tájkép jelenét, új megoldásokat egyedi ötleteket keres a fiatalok munkáiban.

A pályázat a tájkép és a fotó műfajában ad lehetőséget arra, hogy a képzőművészet sajátos eszköztárával – elsősorban a rajz (színes/fekete fehér) – ábrázolja a mai makói tájat, életképeket, a város és környezete részleteit.
Csoportos pályamunkák készítésére is lehetőség van. A szervezők kérik, hogy a munkák sík-jellegű alkotások. (tollrajz, tempera, akvarell, fotó, stb.) legyenek. Nem tudnak befogadni termény-, textil-, stb. technikával készült munkákat. Az alkotások minimum: 10 cm x 20 cm – maximum: 50 cm x 60 cm méretűek lehetnek.

A pályamunkákat kasírozni, keretezni nem kell! Egy pályázó(k) egy munkát adhat be, mely hátoldalán olvashatóan kell feltüntetni: a tanuló(k) neve(i)t, a kép címét, az iskola/intézmény nevét, címét, telefonszámát (e-mail címét), a felkészítő tanár (szülő) nevét, telefonszámát (e-mail címét). Hiányos adatok esetén a pályamunkát nem fogadják el. A kiállításon bemutatandó képek kiválasztása és a díjak odaítélése a szakmai zsűri döntése alapján történik.

A pályamunkákat március 9. (hétfő) reggel 8-ig kell beküldeni, leadni a városháza (Úri utcai bejárat felőli, földszinti portáján, azaz a Széchenyi tér 22. szám alatt. Érdeklődni lehet Karsai Ildikó grafikusművésznél, a Városház Galéria vezetőjénél a 62/511-869- es számon, üzenet hagyható: 62/ 511-800-es számon vagy a karsai.ildiko@mako.hu e-mail címen
A kiállítás kiállítás megnyitóját és díjkiosztó ünnepségét március 12-én délután 2 órakor a Városház Galériában, azaz a városháza, földszinti aulában rendezik.