Makó

Házi őrizetben a vesztegetést elfogadó földhivatali dolgozó


A Csongrád Megyei Főügyészség azért indítványozta K. L., földhivatali ügyintéző gyanúsított előzetes letartóztatását, mert az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy február hó 12-én a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársától – akinek kilétéről tudomással nem bírt – egy megbízhatósági vizsgálat során 50 ezer forintot fogadott el azért, hogy hivatali kötelességét megszegve adatokat szolgáltasson. A gyanúsított a megbízhatósági vizsgálatot végző tárgyalótiszt kérésére egy B. J. tulajdonában álló valamennyi ingatlan adatát – a nevezett személyazonosító adatai alapján – a számítógépes nyilvántartási rendszerből lekérte, és azt A4-es papírlapon még aznap délután 5 óra körül a belvárosban átadta a tárgyalótisztnek. A gyanúsított az információért felajánlott 50ezer forintot eltette, mire a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársai feltartóztatták.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a gyanúsított kiemelkedő tárgyi súlyú, magas büntetési tétellel fenyegetett (kettő évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő) bűncselekményt látszik elkövetni, ezért megalapozottan feltehető, hogy a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne. Tekintettel arra, hogy a gyanúsított rendezett személyi körülményekkel rendelkezik, illetve családi kötődéssel bír, a bíróság megítélése szerint az előzetes letartóztatással elérni kívánt célok enyhébb kényszerintézkedéssel is biztosíthatóak, ezért a bíróság az ügyész előzetes letartóztatás elrendelése iránti indítványát elutasította, és a gyanúsított házi őrizetét rendelte el.

A bíróság végzését a gyanúsított és védője tudomásul vették, míg az ügyész fellebbezést jelentett be, így az nem emelkedett jogerőre – közölte a Szegedi Törvényszék.