Makó

80 millióba kerül a makói Návay-szobor újraállítása


Korom András – Makó

A makói képeslapkönyveket jegyző Halász Tamás ötletét karolta fel Zeitler Ádám (Jobbik) települési képviselő és az ötletet szintén támogató Weszelyné Végsheő Henrietta (Fidesz-KDNP) javaslatára a makói képviselő-testület azzal hogy az idei esztendőt Návay emlékévvé nyilvánította.

A földeáki születésű Návay Lajos 1870-ben született, szobrát 1935-ben emelték, és 1945-ben bontották le. Návay Lajost, akinek a szobrát még az idén újra felállítanák, Makó egykori parlamenti képviselőjét 1906-ben választották a képviselőház alelnökévé, majd 1911-ben házelnökké. Már visszavonulása után hurcolták el – több városi elöljáróval együtt a páncélvonattal Makóra érkező Lenin fiúk, akik Návayt Kiskunfélegyházán a vasútállomáson ölték meg.

A Návay-szobor avatása.

A szoborcsoport Návayt ábrázoló, nagyjából a mai Kossuth-szobor helyén álló szobor sorsa ismeretlen, ám a mellékalakjai – kalandos körülmények között kerültek vissza a budatétényi Dísznövény- és Kertészeti Kutatóintézet rózsakertjéből Fodor László, a makói cipőipari szövetkezet könyvelője jóvoltából a Maros-parti városba, s ma is a városháza főépülete előtti parkot díszítik.

Az emlékév megszervezése érdekében s szakmai alapokon álló ideiglenes bizottságot állított fel a testület Farkas Éva Erzsébet elnökletével (akinek választási programjában is szerepel a szobor újraállítása), a bizottság tagjai: Gilicze János, Halász Tamás, Halmágyi Pál, Karsai Ildikó, Orbán Imre, Urbancsok Zsolt, Zeitler Ádám.
Weszelyné Végsheő Henrietta azt javasolta, hogy induljon adománygyűjtés a költségek fedezésére.

Farkas Éva Erzsébet szerint a Návay-év programjainak költsége körülbelül 150 millió forintot tesz ki, ebből csak a szobor 80 millióba kerülne. Makó polgármestere közölte, hogy kormánytámogatást kérnek a költségek fedezésére.