Makó

A vidék megtartóképességét növeli a kormány


“Úgy gondoljuk, hogy ezek a támogatások, melyeket kiosztunk, azt a célt kell szolgálják, hogy a vidéken élő lakosság a mezőgazdaság-, növénytermesztés-, állattenyésztés-, agrárium- és vidékfejlesztéssel lehetőséget kapjon arra, hogy ott ahol születik, képes legyen boldogulni és megélni” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A miniszter kiemelte, hogy a magyar kormánynak a következő fél évben kell megvédenie azt a földtulajdonlási struktúrát, amelyet az új földtörvénnyel létrehozott. Ez kétségtelenül 9 és fél millió magyart is megfoszt attól, hogy földtulajdonos lehessen, hiszen csak azok vásárolhatnak, akik életvitelszerűen földműves tevékenységet folytatnak, azonban csak ez akadályozhatja meg a külföldiek földvásárlását – mondta Lázár János.

A miniszter jelezte: a következő időszakban a Takarékszövetkezetek és a Takarékbank jelenti majd az állam részéről a Magyar Fejlesztési Bankkal megtámogatva az agrár-hitelezés eszközét. “A hazai és nemzetközi finánctőkétől szakszerűen fogjuk elzárni annak lehetőségét, hogy pénzügyi eszközökkel eladósítsa a magyar gazdákat” – hangoztatta.
A miniszter szólt arról is, hogy az új vidékfejlesztési program elfogadtatásavárhatóan májusig lezárul Brüsszellel és nyáron megjelennek az első pályázatok. A tervek szerint az első két évben a források 80 százalékát lebonyolítják pályáztatással.