Makó

Istók Margit tanította zongorázni a tiszteletbeli dán konzul feleségét


Heine Sveistrup Jense gratulált Farkas Éva Erzsébet polgármesternek megválasztásához, s elmondta mindig jó szívvel jön a városba, hiszen felesége makói származású. Arról is szó esett a baráti beszélgetésen, hogy a későbbiekben akár dán testvérvárosa is lehet Makónak. Ez több szempontból hasznos lehet, hiszen akár gazdasági és turisztikai együttműködés is megvalósulhat.

A tiszteletbeli konzul elmondta, Dániában 2007-ben önkormányzati reformot hajtottak végre, 14 megyéjüket 5 önkormányzati régió váltotta fel, ez költséghatékonyabb működést eredményezett. A tiszteletbeli konzul jól beszél magyarul.

Hétfőtől máig tartózkodik feleségével és unokájával a városban. Arról is szó esett a találkozón, hogy gasztronómiai televíziós műsor készülhet, amelyben a magyar főzéskultúrát mutatnák be. Kiderült az is, hogy egykoron Istók Margit tanította zongorázni a konzul feleségét.

A köztiszteletben álló makói zongoratanárnő emlékére a helyi Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola programsorozatot szervez, amelyre visszavárják Heine Sveistrup Jensét és családját.