Makó

A vörös rózsa a makói Valentin-nap sztárja


Gajáta Fanni – Makó

Míg nálunk ma a hagyományok szerint a Bálintok ünneplik névnapjukat, addig az angolszász országokban a Szerelmesek napja február 14-e. A Valentin-nap szokása azonban mára idehaza is teret nyert. A nap sztárja Makón – a szerelem mellett – a vörös rózsa.

A Valentin-nap egyik legfontosabb szereplői a virágok, legfőképpen ilyenkor is a vörös rózsa.
– Inkább a férfiakra jellemzőbb, hogy virágot ajándékoznak a párjuknak, de megesett már, hogy nők is rendeltek, igaz ők inkább ajándéktárgyakat keresnek. A férfiaknál főképp a hagyományos vörös rózsa, esetleg a tavaszi virágok jöhetnek számításba. Azonban, ha egy hölgynek a frézia a kedvence, akkor abból készíttet a párjuk csokrot. Ma már nem jellemző, hogy nagy bokrétát ajándékoznak a hölgyeknek, maximum öt szál van egy csokorban – mondta a Judit Virágüzlet tulajdonosával beszéltünk erről.

Szív alakú torta két összefonódott szívvel. Szép szerelmes ajándék.

A virág mellett az édesség is a hölgyek  nagy kedvence. A 2013-ban Best of Makó-díja elnyert Papp Cukrászdában megmutatták, miket is készítenek erre a napra:
– 3-4 éve kezdtünk el készíteni ilyentájt szívecskés süteményeket. Ilyenkor nagy a kereslet a szív alakú muffinokra, tortákra és az olyan édességekre, amelyeken valamilyen szív dekoráció van. Idén rendeltek tőlünk olyan természetesen szintén szív alakú tortát, amin az olvasható: „Köszönöm az elmúlt 10 évet!”. Szerintem, fontos az üzleteknek ez az ünnep, hiszen ilyenkor több a vásárló is – osztotta meg velünk Papp Róbert, a cukrászda tulajdonosa.

Persze az ajándéktárgyak is keresettek.
– Ilyenkor olyan 50 százalékkal nagyobb a forgalmam, mint egy átlagos napon. Főképp a fényképes ajándéktárgyakat keresik, legyen az hógömb, óra vagy csak egyszerűen egy szép keretben egy kép. Megesik, hogy egy pár, ugyanabból a képből szeretne készíteni meglepetést, csak éppen más az elképzelésük – árulta el Mata Gábor, a FotoCella üzlet tulajdonosa.

Minden népszerű, amin csak szívecske található.

Azonban ha valaki egyedi dologgal lepné meg szerelmét, de inkább azt szeretné, hogy saját készítésű legyen az, sok-sok ötletet talál az interneten, akár külföldi, akár magyar oldalakon. Ilyenkor népszerűek a kézzel készített szíves szappanok és gyertyák, de nagy meglepetést okozhatunk párunknak, ha egy – magunk készítette – gyertyafényes vacsorával lepjük meg.