Makó

Energianövény konferencia Apátfalván


Szerdán délután tartották az Arundo energianövény – Dél-Alföldi konferenciát, Magyarcsanád szervezésében, az apátfalvi faluházban.

A rendezvény szervezője és az előadók meghívója Farkas János Magyarcsanád polgármestere volt, a konferenciát pedig – a magyarcsanádi és apátfalvi polgármesterek jó együttműködése újabb jeleként -, az apátfalvi faluházban rendezték. Erre meghívták a térség polgármestereit és nagygazdáit, de szívesen fogadták azok érdeklődését is, akik az energianövény termelés, és feldolgozás mellett az Arundo, azaz az olasznád, felhasználási lehetőségeiről is tájékozódni szerettek volna. A vendégek közt Romániából érkezett polgármesterek is voltak.

Farkas János polgármestere, Bibók Imre, a Naturtrade 2010 Kft. ügyvezető igazgatója valamint Pákozdi Sándor, az Arundo Cellulóz Farming Kft. Dél-alföldi regionális képviselője.

A konferencián ismertették az önkormányzatokat és gazdálkodókat célzó Komplex Arundo biomassza programot, a különböző energianövények kísérleti eredményeinek összehasonlítását, az Arundo termesztéstechnológia és növényvédelmi tapasztalatait, ipari növényként való hasznosításának lehetőségeit és értékesítési lehetőségeit.

Az Arundo, azaz az olasznád legfőbb jellemzője, hogy kedveli a vizes, nedves talalt, 2-2,5 méter magasra is megnő, fűtőértéke pedig vetekszik az akácéval.

A biomasszás fűtésben már érdekelt önkormányzatok mellett érdekes és hasznos lehetett azon önkormányzatok számára is az előadás, akik közösségi tereiket és intézményeiket a gázfűtésnél lényegesen gazdaságosabb fűtésmóddal való helyettesítését tervezik, valamint azon önkormányzatoknál, ahol a Start-munkaprogram keretében értékteremtő és termelő tevékenységet szeretnének megvalósítani.

Az energianövény termelés és annak feldolgozási variációinak és értékesítésének lehetőségei, a kisebb és nagyobb területeken gazdálkodók figyelmét is felkelthette, különös tekintettel a fiatal és hosszú távú terveiket még csak most kovácsoló fiatal gazdákra.

A konferencia ismeretanyagát a Károly Róbert Főiskola Fenntarthatósági Innovációs Technológiai Centrum és az Arundo Cellulóz Farming Kft. szolgáltatta.