Makó

El sem hiszik a kereskedők: ötödével csökkennek a bérleti díjak Makón


Gajáta Fanni – Makó

2011-ben 75 makói kereskedő nyújtott be petíciót a városházára, melyben azt kérték, hogy csökkentse a város az üzletek bérleti díjait. Az akkori márciusi testületi ülésen a képviselők 11 igen szavazattal – tartózkodás és ellenszavazat nélkül – úgy döntöttek, hogy eltekintenek a helyiségbérleti díjak inflációt követő emelésétől – kivéve a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások, a gyógyszertárak, valamint áruház láncolakat. Azaz a helyi kiskereskedők megúszták az inflációt követő díjemelést is.
2013-ban azonban radikálisan, 5,74 százalékkal emelte az akkori makói képviselő-testület a város tulajdonában lévő 26 üzlethelyiségek bérleti díját, hiába tiltakoztak miatta a bérlők, mondván: elfogytak a vevők. Tavaly – a választási év miatt – már nem nyúltak a bérleti díjakhoz.

Buzás Péter a 2013-as díjemelést annak idején azzal indokolta, hogy a város a kormányzati megszorítások miatt már “a falig hátrált”. 36 kereskedő hozzá eljutott petíciójával kapcsolatban pedig azt mondta: ” Mindent visszaveszünk, amit csak lehet a városházán, a kollégákat is arra ösztönöztük, hogy saját kocsi helyett busszal menjenek. Ezért nem tudjuk a kereskedők kérését támogatni. A világon sehol sem teszik azt. Ezek az üzlethelyiségek a makóiaké, azokat a közösség hasznára adjuk ki. Éveken keresztül nem emeltünk, az idén majd 3 millió forint veszteséget okozna, ha nem tennénk.”
A díjemelésnek azonban az akkori városvezetés számára váratlan hatása lett, a kereskedők egymás után hagyták el az üzleteket, többen jelentős díjhátralékot felhalmozva. A helyzetet jól mutatja, hogy a tőkeerős az OTP Bank is díjmérséklést kérte  a testülettől. Ilyet azonban csak a Kígyó patika tudott – nagy nehezen – a Glorius Hotel építése miatt – kialkudni.

A csipkesori üres üzletek látványa a tavalyi kampányévben váltak igencsak kellemetlenné a polgármesteri munkát folytatni akaró Buzás Péter számára. Legalábbis ezt mutatja, hogy előbb reklámfóliákkal takarták el az üres portálokat, majd több üres üzletbe is találtak új bérlőt, igencsak kedvezményes árért. A játszóház és a bérpalota alatti cukrászda újbóli működtetése érdekében a város még anyagi áldozatot is vállalt.

Azt azonban csak az új városvezetés lépte meg szerdai ülésén, hogy a városi rezsicsökkentés újabb lépéseként március 1-től  20 százalékkal mérsékli az üzletek bérleti díjait. Ezt azonban csak azok a makói székhelyű bérlők kapják csak meg, akik tavaly december 31-ig nem halmoztak fel díjtartozást, tavaly november 30-ig nem volt továbbszámlázott közüzemi díjtartozásuk, s akik nem a kedvezményes bérleti díjat fizetik.
Az önkormányzat számításai szerint mindez mintegy nettó 4 millió 300 ezer forintot hagy a kereskedők zsebében, akik ezt az összeget fejlesztésre, üzlethelyiségük fejlesztésére, vállalkozásuk bővítésére fordíthatják.

Néhány érintett bérlővel is beszéltünk a városi rezsicsökkentés őket érintő újabb lépéséről. Többen el sem hitték, hogy a város nem emelte, hanem ötödével lefaragta a díjakat.
Az Exkluzív Fehérnemű viszont elmondták: örülnek ennek a kedvezménynek, hiszen évek óta több mint havi 180 ezer forintot fizettek csak bérleti díjként. Így amit megspórolnak, azt be tudják majd fektetni az árukészletükbe.