Hírek

A mozi drágítja a Hagymaház működését


Korom András – Makó

Három városi cég üzleti tervét is jóváhagyta a makói képviselő-testület tegnapi ülésén. A Városgazdálkodási Kft. 55 millió 950 ezer, Makói Városi Televízió Nonprofit Kft. 26,5 millió, míg a Makói Kulturális-Közművelődési Nonprofit Kft. 82 millió 340 ezer forint városi támogatást kap.

A három cég üzleti terve tárgyalásakor kettőnél alakult ki kisebb vita. Kiderült, hogy a Kulturális-Közművelődési Nonprofit Kft. (a Hagymaház) valamennyi az eddig megszokott rendezvényt megtartja.

Török Miklós (DK) képviselő hozzászólásában azt mondta, hogy mintha túlfizetések történtek volna tavaly a cégnél, illetve nem értette, hogy miért kellett növelni az előző évi támogatást. Kiderült, hogy a támogatás a tavaly nyáron elindult mozi költségei miatt valóban 20 százalékkal növekedett.

Török Miklós a városi tévé és a Hagymaház üzleti tervénél is kérdezett.

Weszelyné Végsheő Henriett (Fidesz-KDNP) képviselő felszólalásában elmondta, hogy úgy tudja, 2012 óta nem fizettek Artisjus-díjat, s azt kérdezte, hogy ennek tudatában nem lehetett volna zárolni Bálint Márta (a cég tavaly menesztett vezetője) végkielégítését?
Mint az a pénzügyi osztályvezető válaszában elhangzott a rendezvények után 2014-ben nem fizettek jogdíjat, ezt az idén teszik meg!

(Az ülésen jelen nem lévő Bálint Márta hírportálunkkal közölte, hogy a Hagymaház rendezvényeivel kapcsolatos jogdíjakat a zenepavilon műsorait bezárólag vezetése idején rendezték. S az utána lévőkkel is elszámolja az Artisjussal. Tavaly azonban azokat azért nem tudták kifizetni, mert a jogkezelő a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén január végére készítette el a befizetéshez szükséges csekkeket.)

A Makói Város Televízió Nonprofit Kft. üzleti tervével kapcsolatos napirendnél Török Miklós képviselő azt kérte, hogy az új végvezetés is garantálja a tévé pártatlanságát. Majd közölte, ez azért is kéri, mert a tévé – tudomása szerint a vezető utasítására – nem számolt be a DK január 30-i sajtótájékoztatójáról.

Erre reagálva a február 1-jén munkába állt Kisistók Tímea ügyvezető felhívta a képviselő figyelmét, hogy az általa említett sajtótájékoztatóról a tévé készített, s sugárzott is tudósítást, február 2-án. Felajánlotta azt is, hogy ennek felvételét – ha azt a képviselő igényli – át is adja számára.