Hírek

75 millióval növelték a makói segélykeretet


Korom András – Makó

Március elsejétől a jövedelempótló támogatások állami feladatkörbe kerülnek. Így megszűnik a korábbi lakásfenntartási támogatás, az adósságkezelési szolgáltatás és a közgyógyellátás. Makón minden eddigi segélyt megtart a város.
Ennek értelmében alkotott új szociális rendeletet szerdai ülésén a makói képviselő-testület.

Az ezzel kapcsolatos vitában Török Miklós (DK) települési képviselő úgy vélte, hogy az új rendelet következtében kevesebb pénzük lesz a makói rászorultaknak .
Marosvári Attila (PSZM) azt javasolta, hogy – Kotormán Antalné bizottsági tag ötlete alapján -, a helyi rendelettervezetben szereplő lakhatási támogatások közül azokat részesítse előnyben az önkormányzat, melyekhez a városi érdek fűződik, azaz a távfűtést és lakbérhátralék rendezését. Ezek ugyanis városi bevételnek számítanak.

Sánta Sándor (Fidesz KDNP) települési képviselő felhívta arra a figyelmet, hogy a Marosvári Attila által említett távfűtést és a lakbérhátralékot kell a lakhatási támogatásból elsőként rendezni. Török Miklós véleményére reagálva pedig azt mondta, hogy az ellátásokra fordítható összegeket komplexen kell kezelni. Aki amilyen szociális ellátást eddig kapott, azt ugyan más néven továbbra is megkapja! – hangsúlyozta Sánta Sándor. A képviselő a gyógyszertámogatással kapcsolatban hozzátette: sokan olyan nehéz helyzetben vannak, hogy a legelső ilyen támogatást megpróbálják másra költeni, ezért kell igazolniuk, hogy valóban gyógyszert vettek. A képviselő úgy vélte saját választókörzetében szerzett tapasztalatai alapján, hogy sokan egész évben kérni fogják a havi 3000 forintos rendkívüli segélyt .

Sánta Sándor: Aki amilyen szociális ellátást eddig kapott, azt ugyan más néven továbbra is megkapja!

Hadik György, az ügyrendi-pénzügyi bizottság elnöke arra hívta fel képviselőtársai figyelmét, hogy míg tavaly 113 millió volt a szociális támogatás összege, addig ez az idén 187,6 millióra nőtt!
– Az előzőhöz képest szociálisan érzékenyebb az önkormányzat, az összegek emelkedtek, de nagyobb mérlegelési lehetőség is! – tette hozzá.

Bálint-Hankóczy Beatrix jegyző arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs olyan, hogy elfogy a szociális segélyezésre szánt összeg. Amíg adnak be kérelmet, s megfelelnek a követelményeknek, addig lesz pénz erre a célra – jelentette ki.
Farkas Éva Erzsébet polgármester azt mondta bízik abban, hogy a makóiak azt érzik, hogy a jelenlegi önkormányzat jobban figyel rájuk, s elsődleges szempontnak tartotta, hogy a makóiak jól érezzék magukat saját városukban.