Makó

Válogatottakat nevel a Makói Úszó Klub


Kozserán Beáta – Makó

Közel 60 gyerekkel foglalkozik a Hagymatikum tanuszodájában a korábban MSVSE néven ismert, 2002 óta Makói Úszó Klubbá átnevezett egyesület.

– Átlagosan heti öt edzésünk van, de a 12 éves korosztályból a versenysportolók heti tíz edzésre járnak, hajnalban iskola előtt és iskola után is. – mondta Gruberné Bencze Erika, a Makói Úszó Klub edzője.

Az egyesület korosztályokra és képességekre besorolt csoportokban ad lehetőséget a Makó és térségi gyerekeknek az úszással való megismerkedésre. A változó képességű, és korú gyerekeket jelenleg két edző, Gruberné Bencze Erika, és Kiss Tibor oktatják. A legkisebbek 5-6, a legidősebbek 14 évesek. A kezdő csoportban eleinte a vízbiztonság kialakítása, illetve a szabályos mell- hát- és gyors úszás tanítását végzik a szakemberek. Az alapúszások biztos tudása után kerülhetnek a fiatalok magasabb szintű,- versenyzős csoportokba.

A versenyidőszak február végén kezdődik és júniusban ér véget. Ezután a júliusban rajtoló Európa-és Világbajnokságok következnek, majd egy kis szünetet követően októbertől kezdődik egy újabb verseny szezon, ami egészen decemberig tart.
A fürdőkomplexum páratlan, és megkérdőjelezhetetlen szépsége, számos kiváló színvonalú wellness szolgáltatása, gyógyászati kezelései és szauna világa ellenére mégsem szolgálja ki teljes egészében az úszást kedvelő makóiak, és a Makói Úszó Klub igényeit.

– A heti öt edzés közül hétfőn és szerdán osztott pályával dolgozunk a medence méretei miatt. Ez azt jelenti, hogy az egyik csoport a szárazföldön, a másik csoport pedig a vízben edz. Ilyenkor a gyerekek egyik fele az öltözők előtti területen, a másik fele a vízben végez erősítő gyakorlatokat. A nagyobbak másfél, a kisebbek egy órát gyakorolnak. Maga az, hogy nincs szabványos, rajtkővel ellátott versenyúszó medencénk nem is okozna különösebb gondot, a problémát inkább a víz hőmérséklete jelenti, ami általában 30, 31 fokos. Egy versenymedencében az átlagos hőmérséklet 26 fok. Ennél magasabb hőfoknál a levegő is melegebb, nagyobb terhelést kap a szív, hamarabb elfáradnak a gyerekek, arról nem is beszélve, hogy a víz mélységének hiánya miatt sokszor például leteszik a lábukat a tanulók, amit egy versenymedencében nem tehetnének meg. Volt, hogy Hódmezővásárhelyre is átmentünk a tanulókkal, hogy érezzék, és merjenek is mélyebb vízben úszni. Továbbá kellemetlenséget okot az is, hogy mi más egyesületekhez hasonlóan, 12 éves kortól mono uszonyt is használunk, ami sajnos ezen körülmények között azt eredményezi, hogy két ember nem fér el a keskeny pályán. A foglalkozásainkon általában két pályát használhatunk, így van, hogy egy szektorra 16 kisgyerek is jut. – magyarázza az edzéskörülményeket Gruberné Bencze Erika.

A makói úszók a külső tényezők ellenére is számtalan nemzetközi, és országos korosztályos bajnokságokban értek el kimagasló eredményeket. Jelenleg két serdülő válogatott versenyzőjük is van, Varga Réka és Kothencz Petra, de itt kezdte pályafutását a junior válogatottságig jutó, 16 éves Gruber Kornél is, aki az idei Junior Úszó EB. egyik éremesélyese.

A Makói Úszó Klub 2014-es versenyeredményei:

Korosztályos országos bajnok: Novák Csongor – gyermek korosztály

A Korosztályos Országos Bajnokság további dobogósai:

Kothencz Petra 3 ezüst,  2bronz
Varga Réka: 1 ezüst, 1 bronz
Túri Edina : 1 ezüst, 2 bronz
Székelyhidi Apor:  2 bronz

A Rövidpályás Országos Bajnokság érmesei:
Túri Edina: 2 arany, 1 bronz
Varga Réka:  2 ezüst
Kothencz Petra: 1 ezüst, 2 bronz
2014 legeredményesebb uszonyos úszója béka fiú  korosztályban Novák Bálint.