Hírek

Pista bácsi éltető eleme a kertészkedés


Gajáta Fanni – Makó

A Virágos Makóért mozgalom minden évben különböző kategóriákban díjazzák a virágos házakat. Idén a nyugdíjas Mágori István nyerte el ezt a díjat. Pista elmesélte, hogy háza előtt és udvarában is szín kavalkád van tavasztó őszig.

– Mióta kertészkedik, mióta foglalkozik a virágokkal?
–  Gyerekkori dolog ez. A Honvéd utcában születettem, ahol édesanyámnak rengeteg violája, estike virágja és sarkantyús virágja is volt – ezek voltak a kedvenceink. 1957-ben ehhez a házhoz kerültem, ide nősültem. Először eperfákat ültettem az utcára, amelyek a mai napig megvannak. Sokan szoktak kérni tőlem. Az udvarba gyümölcsfákat telepítettem. Amióta rokkant nyugdíjas lettem, a munka után ez lett a hobbim, a kertészkedés. Ez éltet bennünket.

– Ön szerint melyik virágkülönlegességgel nyerte el a díjat?
– Sajnos a díjátadóra nem tudtam elmenni, így nem tudom, melyiket is díjazhatták, de a legkülönlegesebb a mocsári ciprussal. Annak idején, az utca végén találtam meg ezt a virágot. A szomszédom mondta, nyugodtan elvihetem, mert csak kitapossák. A lányom utána keresett, és akkor tudtuk meg, hogy mi is ez. Tenyérnyi nagyságú virága van.

– A mocsári cipruson kívül, milyen virágok találhatóak meg a ház körül?
– Liliom (kék, acélkék, fehér), liliomfa, különböző színű rózsák, sok hóvirág, közönséges futóval futtattam fel a hintaágyat. De van egy kisebb konyhakertünk is, amiben található zöldborsó, fokhagyma, vöröshagyma, lilahagyma, futóparadicsom. Zöldségek mellett, ahogy mondtam, vannak gyümölcsfáink, mint például birsalma, szilvafa, illetve szőlőnk is van.

Pista bácsi kertjében most csak a hóvirág terem.

– Melyik az a virág, ami a legközelebb áll önhöz, amit kifejezetten szeret gondozni?
– A rózsák. Azokat metszeni, permetezni, gondozni kell. Csak olyan virágjaim vannak, amelyeket kaptam, vagy éppen magról tudtam szaporítani.

– Vannak-e különleges szerszámok, amivel gondozni tudja a kertjét?
– Nincs, csak olyanok, amik megkönnyebbítik a munkát a feleségem számára és a számomra is.

– Tervezi-e, hogy idén is jelentkezik a versenyre?
– Jelentkezni fogok, de őszintén, ezt a saját szórakozásunkért csináljuk, hogy szebb legyen a ház, de ahogy mondtam, ez a hobbim is.

– Mi volt az elnyert díj?
– Kaptunk egy emlékplakettet, illetve egy olyan könnyítést, hogy az önkormányzat egy kis összeget átvállalt a vízszámlánkból.

A díj.