Makó

Tortával lepték meg születésnapján a két makói 90 évest


Ma délelőtt Szegedi utcai otthonában köszöntötte Marcsó Lajosnét 90. születésnapja alkalmából Czirbus Gábor alpolgármester. Marcsó Lajosné Panyor Ilona 1925. február 26-án Makón született. 1970-ig a tótkomlósi postán dolgozott, majd visszaköltözött családjával Makóra, ahol az ÉLIKER munkatársa volt, míg nyugdíjba nem vonult.

Egy lánya és egy fia született, négy unokája és négy dédunokája is van. Nagyon jó egészségnek örvend, elmondta, a legfontosabb neki a család. Dolgos, szorgalmas életet élt. Szeret horgolni, kézimunkázni, citerázni és énekelni. A citerabarátok körének tagja volt. Manapság már nehezen közlekedik, ezért csak otthonában sétálgat.
Ilonka néni, aki naponta olvassa a Bibliát, azt mondta: a hosszú élet titka az elevenség, hogy nem szabad elhagyni magunkat. „Soha ne keseredjen el az ember, mindig legyen vidám!”- tette hozzá.

Szilágyi Imre Istvánt, aki makói földműves család elsőszülött gyermekeként látta meg a napvilágot 1925. február 6-án, Új utcai otthonában köszöntötte az alpolgármester. Imre bácsi szüleinek a rákosi határban volt földje, tanyája. Édesapját az ’50-es években kulákká nyilvánították, s ezért mindenüket elvették. Ifjú házasként, kis gyermekes apaként bérelt földön, bérelt tanyán próbált új gazdaságot felépíteni, családjának megélhetést biztosítani. Amikor ez már majdnem sikerült, munkáját termelőszövetkezetben kellett folytatnia. Mezőgazdasági szakértelmét itt is elismerték. Nyolcvanöt éves koráig városszéli kis parcelláinak gondos művelése volt fontos számára. A többszörös újrakezdésben hűséges segítőtársa volt felesége, akivel 63 éven át voltak egymás szerető támaszai. Két gyermeket neveltek, taníttattak, diplomához segítettek. Idős korukban két fiúunoka érkezésének örülhettek. Imre bácsi szabadidejében rendszeresen olvasott, szépirodalmi és történelmi műveket. Újságokon, rádión, televízión át mindig követte a világ eseményeit. Sajnos már súlyos beteg, mezőgazdasággal való kapcsolatát csak a ház körüli kis kertjében való szemlélődés jelenti.

Czirbus Gábor alpolgármester Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő oklevelét adta át mindkét ünnepelteknek. Elmondta, az új városvezetés odafigyel az időskorúakra, azokra, akiktől sokat tanulhatunk.