Hírek

Szagot fognak a Givaudannál


Korom András – Makó

Januárban közepén tettek gyárlátogatást, Karkas Mihály igazgató meghívására a Givaudannál a makói képviselő-testület tagjai, akik töviről-hegyire megismerkedtek az ízesítőgyártás üzemi folyamatával. A Farkas Éva Erzsébet polgármester és Czirbus Gábor ezt megelőző látogatása eredményeképp tartott tájékoztatón – megbízható információin szerint – szó esett a makóiak, a gyár szagkibocsátásával kapcsolatos panaszáról is. A helybéliek által csak sültcsirke szaggal kapcsolatban elhangzott, hogy HEPA- és nanoszűrők beépítésével igyekeznek csökkenteni ezt a főleg a közeli utcákon élők számára bosszantó környezetterhelést.

Megkérdeztük Karkas Mihály gyárigazgatót, hogy állnak a munkálatokkal. E-mailon küldött válaszában közölte: belső felmérést folytatnak a lehetséges szagforrások ellenőrzése érdekében, közösen dolgozva a Givaudan nemzetközi szakértőivel. A szakemberek a gyár körül, de benn a városban beleszippantottak a levegőbe, de csak néhány esetben éreztek idegen szagot.

– Érdekeltek vagyunk abban, hogy változzon a helyzet és csökkentsük az esélyét annak, hogy bármilyen szag kiszabadulhasson a gyárból. Éppen ezért kezdtük el az teljes termelési folyamat átvizsgálását az év elején. 1-2 héten belül lesznek meg az első eredmények, melyekről elsőként a makói képviselő testületet fogjuk informálni, majd dolgozunk a leendő intézkedési terven – írta Karkas Mihály. A Givaudan makói gyárának igazgatója hozzátette: a képviselők látogatását szeretnék rendszeressé tenni, ahogy arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy a makóiaknak az üzem területén kívül ne kelljen érezniük a gyárból kiszivárgó szagot.