Makó

Átcsoportosítják a belvízi védekezéshez szükséges forrásokat


Lázár János a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén elmondta, jelenleg mintegy 100-120 ezer hektár áll tartósan víz alatt, elsősorban az ország keleti, délkeleti térségében. A belvíz már több helyen nehezítette az őszi betakarítást, és akár 150 ezer hektár is kieshet az idén a művelésből, komoly nemzetgazdasági kárt okozva ezzel.

A földművelésügyi és a belügyminiszternek a február 11-ei kormányülésen kell beszámolnia arról, hogy a vízügyi igazgatóságok milyen forrásokat igényelnek a belvízmentesítés felgyorsítására. Az ehhez szükséges, a költségvetésen belüli rendkívüli átcsoportosításról ezen az ülésen dönt is a kormány – közölte a miniszter.

Lázár János kifejtette, az elmúlt időszak eredményei bizonyítják, hogy nem feltétlenül van szükség új belvízelvezető rendszerekre, az elmúlt száz évben épült csatornák megfelelő karbantartással képesek lennének a víz elvezetésére. A védműveknek a közmunkaprogram keretében elvégzett megtisztítása több helyen is évtizedek óta jelentkező problémákat oldott meg – tette hozzá.

MTI