Hírek

Így értelmes a közmunka a Makó környéki kistelepüléseken


Korom András – Makó járás

Nem valószínű, hogy értelmetlennek találnák a makói térség jó néhány kistelepülésen élő közmunkások napi tevékenységüket, hiszen bár a kaszálás és az árokrendezés is a feladataik közé tartozik, azért számos helyen végeznek értelmes, termelő tevékenységet.

Nagyéren például Lőrincz Tibor polgármester már évekkel ezelőtt maga tanította meg seprűkötésre a közmunkásokat. A határmenti kistelepülésen közfoglalkoztatottak elsősorban a mezőgazdasági munkát végeznek, termesztenek zellergumót, paradicsomot, burgonyát – részben a rászorulóknak, részben piaci forgalmazásra. A cirokból készült seprűket a falu intézményeiben használják, a rózsáik pedig a nagyéri közterületeket is ékesítették. Tavaly csak a rózsatermesztésből közel 3 milliós bevételt terveztek. A nagyéri programban résztvevő, jelentős részben tartósan munkanélküliek kitartóan dolgoznak, a munkafegyelemmel évek óta nincs probléma.

Lázár János kövegyi látogatásakor a helyi közmunkások által szőtt szőnyegeket kapott ajándékba.

Az idén rózsák és cirok helyett már sz intenzív növénytermesztésre térnek át, így foglalkoznak kápia paprika, zeller termesztéssel is. A mintaprogramban egyébként, ahogy tavaly is, összesen huszonhatan vesznek részt – tudtuk meg a faluvezetől.

Négy közmunkaprogram is folyik egyszerre Csanádpalotán. Az egyikben betonelemeket, térköveket gyártanak, melyeket a kisvárosban használnak fel. A másik program a fóliás zöldségtermesztés, a mintegy 2000 négyzetméternyi fűtött és fűtetlen fóliasátornak köszönhetően. De termesztenek gombát, illetve készítenek köztéri bútorokat is.

Gombatermesztés Csanádpalotán. (Forrás: csanadpalota.hu)

Maroslelén napraforgó- és tökmagolaj sajtolás a legjelentősebb tevékenység, ráadásul a kistelepülés közmunkásai az ehhez való nyersanyagot saját önkormányzati földterületen termeszthetik meg.

A népi hagyományokra nyúlt vissza Kövegy, Csanádalberti és Apátfalva. Az előbbi kettőben szőnyegeket, míg az utóbbiban, azaz az Apátfalvi Mívesház Manufaktúrában 2013 őszén kezdődött meg a munka.

Munka az apátfalvi Mívesház Manufaktúrában.

A közmunkaprogramban előállított termékek egy részét egyébként elcsereberélik egymással az önkormányzatok, más részét a helybéli rászorulók kapják meg, de főznek belőlük a községi konyhákon is.