Makó

Egymilliárd nőért táncolnak Makón a Valentin-napon


Bojtor Boglárka – Makó

Eve Ensler, írónő, saját tapasztalataiból erőt merítve találta ki a One Billion Rising mozgalmat. Ehhez a pár év alatt már legalább kétszáz ország csatlakozott, köztük Magyarország. Idén Makó is azokhoz a városokhoz tartozik, ahol Valentin-napon flashmob-szerű megmozdulás lesz. Ezen a napon a világ minden pontján más-más jellegű performansszal tiltakoznak a nők, férfiak és gyerekek egyaránt.

A makói csapat a DAFNÉ, Dél-alföldi Nőként szervezőcsapata jóvoltából alakult. Próbáin a Kelemen-házban szombaton ebéd után 20-25 hölgy táncol. A korosztály vegyes, de vidám hangulatban telik a gyakorlás. A tiltakozókat Gera Vilma segíti a koreográfia megtanulásában.

– Öt próbánk van a flashmob előtt – mondta Dömösi Emese, a makói mozgalom szervezője. – Nem számítottam ekkora érdeklődésre, de nagyon örülök, hogy sokan csatlakoztak hozzánk. Mindig más-más hölgyek jönnek a próbára, így hetente bővül a csapatunk. A tánc február 13-án fél ötkor a szökőkútnál és 14-én, tíz órakor a Skála előtti Ifjúsági Klubnál lesz.

A figyelemfelkeltő tánc alapja a Törd meg a láncot című dal. Aki szeretné, otthon is gyakorolhatja a koreográfiát, feltöltött videók segítségével, de kár kihagyni a vidám próbákat, ahol az anyukák gyerkőceiket is magukkal viszik, sőt néhányan velük együtt táncolnak.

Részlet a próbából: