Hírek

Csak lassan csökkenhet a belvíz szintje


Az elmúlt 24 órában a Tisza vízgyűjtőjén csak északon fordult elő kisebb, területi átlagban 1 mm körüli csapadék, az ATIVIZIG területe csapadékmentes volt, a területen hó sincs.
Az elmúlt napok csapadéka a Tisza-vízgyűjtő hóvízkészletét ugyan növelte, de még mindig csak a sokéves átlag 60 %-a. A Maros völgyében kevéssel az átlag alatti, a Körösök mentén a sokéves minimumot alig meghaladó a hó mennyisége.
A meteorológiai előrejelzés szerint a mai naptól a csapadékhajlam nő, pénteken és szombaton, egy mediterrán ciklon hatására nagyobb mennyiségek is jelentkezhetnek, de ez még bizonytalan. Az igazgatóság területén esőre lehet számítani. Ezen a két napon átmenetileg a hőmérséklet is emelkedik, az alföldi területen a hajnali fagyok is megszűnhetnek.
Az ATIVIZIG kezelésében lévő folyószakaszokon mérsékelt áradás tapasztalható, ami a következő napokban folytatódik.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság mind a 8 belvízvédelmi szakaszán működnek szivattyútelepek. Az igazgatóság szivattyútelepei közül jelenleg 71 üzemel: 34 szivattyútelep II. fokú (24 órás üzem), 37 szivattyútelep I. fokú készültség mellett. A szivattyúzások az igazgatóság teljes működési területét (Csongrád megye teljes területe, Békés és Bács-Kiskun megye egy-egy része, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye Öcsöd és Kunszentmárton térsége) mentesítik a megnövekedett vízmennyiségtől.
Az elmúlt napon a szivattyúk által a befogadókba átemelt víz mennyisége 3,9 millió m3 volt.

Az igazgatóság területén a belvízi elöntés nagysága 46.350 ha, ebből 26.200 ha a vetés-szántó. A legnagyobb elöntött terület Csongrád megyét érinti, ahol 36.800 ha van víz alatt.
Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is – várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását.