Makó

Máig ható példa Galamb József szorgalma, kitartása és vállalkozó kedve


Korom András – Makó

Minden az egykori mérnök, feltaláló, a Ford egykori főkonstruktőre makói emlékhelyénél rendeztek ma koszorúzást Galamb József születésének 134. évfordulója alkalmából.

A főtéri sétányon álló szobra koszorúzásán mondott beszédében Farkas Éva Erzsébet polgármester Galamb József kitartását és szorgalmát állította példaként minden makói elé.


– Technikai, konstruktőri eredményei alapjaiban formálták át az akkori világot, melyek  döntően járultak hozzá a XX. század elején kibontakozó, addig teljesen elképzelhetetlen új életforma kialakulásához. A híres T-Modell, a világ első széria autójának megjelenése olyan forradalmat jelentett több mint száz évvel ezelőtt, mint napjainkban az elektronikus-internetes világ kiépülése – méltatta az ünnepeltet Makó polgármestere, aki Galamb Józsefet, egyszerű makói parasztfiúként példaként állítva a makói fiatalok és mindenki elé.

Annak a makói kisfiúnak az alakját idézte fel, aki egyszerű sorból kiemelkedve, hallatlan kitartással és vállalkozó kedvvel a világ egyik legismertebb és legelismertebb személyisége lett, s akiről feljegyezték, olyan fontos munkát végzett, hogy fizetése annak idején megegyezett az amerikai elnökéjével.

– Ahhoz, hogy tehetsége termést hozzon, kellettek a nagyszerű szülők, akik támogatták fiuk tanulmányait, kellett egy kiváló tanítómester, aki felismerte képességeit, s támogatta. Kellettek jó iskolák, és társak, barátok, osztálytársak, akik mellette álltak, s kellett ő maga, aki nem ismerve a lehetetlent, tudott élni szorgalmával, kitartásával, bátorságával és nem ismert lehetetlent. Ha nem is adatik meg mindannyiunknak, hogy olyan hatalmas pályát fussunk be mint ő, példája nyomán hatalmunkba áll, hogy minden egyes nap megtegyünk mindent saját munkakörünkben, saját élethelyzetünkben – emelte ki a polgármester.
A megemlékezés végén a résztvevők koszorúkat helyezte el Galamb József szobránál.

A koszorúzás, képekben: