Makó

Udvaros Dorottyáé az idén a Páger Antal Színész-díj


Korom András – Makó

A Kossuth-díjas  és Jászai-díjas színművészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját a ma délutáni hagymaházi ünnepségen mondott köszöntőjében Farkas Éva Erzsébet polgármester a págeri halhatatlan társulat méltó tagjának nevezte.

Részlet a köszöntőből:

Udvaros Dorottyával Réz András filesztéta beszélgetett. Ebből többek közt nem csak az derült ki, hogy a színésznő sajnálja, hogy csak egyetlen (mese)filmben játszhatott együtt Páger Antallal, de az is, hogy Téni bácsitól megtanulta, hogy a filmkészítésnél plánok, azaz képkivágások alapján kell játszani.

Szó esett a díjátadót követő, a Bacsó Péter által rendezett Te rongyos élet! című film kapcsán arról, hogy Udvaros Dorottya édesanyja,  a szintén színésznő Dévai Camilla részben maga is átélte a lánya által a filmen Sziráki Lucyként játszott sorsot, akit Aczél György az elmúlt korszak kultúrájának ura származása miatt ítélt hallgatásra.

De kiderült az is, hogy a díjazott pályája elején milyen sokat számított – ellentétben a mával – hogy a fiatal színészek megjelenhettek a televízióban, illetve, hogy a színház és a film világa idehaza csak az egyik – mégpedig a színpad irányából – járható.

A díj odaítéléséről Hegedűs D. Géza, Kútvölgyi Erzsébet valamint Szalma Tamás színművészek, Réz Andrá , valamint Gyarmathy Antal, Páger Antal unokája tesznek javaslatot minden esztendőbe.

Az elismerést 2002 óta Halász Judit, Garas Dezső, Király Levente, Venczel Vera, Csákányi Eszter, Kern András, Törőcsik Mari, Kulka János, Bánsági Ildikó, Kútvölgyi Erzsébet, Rudolf Péter Cserhalmi György míg tavaly Gáspár Sándor kapta.

+++

Farkas Éva Erzsébet polgármester az ünnepségen köszöntötte azokat, akiktől a díjalapítás ötlete származik: Karsai Ildikót, Varga Mártát, Sipos Jenőt és az azóta elhunyt Franyó Róbertet, akinek édesapja, Franyó Tamás vehette át a szavak mellé járó virágcsokrot.