Makó

Nyilatkozattételi tilalmi hullám Makón


Korom András – Makó

Meglepő módon viszonyul a nyilvánossághoz Farkas Éva Erzsébet polgármester. Igaz, városvezetőként még csak most szerez gyakorlatot, hiszen korábban a makói tankerületet irányította, azelőtt pedig a Galamb József Mezőgazdasági Szakközépiskolát igazgatta.

A makói polgárokkal ígéretéhez híven aktívan tartja a kapcsolatot, minden városrészben tartott már megválasztása óta (és azelőtt is) fórumot, sőt tegnap délután a városházi fogadóóráján is bárki felkereshette – mégis tett azért a makóiak számára érdekes lépéseket.
Az még érthető volt, hogy a tavaly menesztett cégvezetőknek, így Bálint Mártának, Rácz Csabának, Mucsi Attilának és Szűcs Antalnénak megtiltotta, hogy leváltásukat követően szóba álljanak a sajtóval (nehogy már kínos ügyeket tálaljanak ki), az azonban már érthetetlen, hogy a helyükbe kinevezett Gajda Ferencet, Márton Imrét és Nagy Nándort miért utasította ugyanerre.  
Már csak azért is, mert az utóbbi kettőt a makóiak nagyon jól ismerik, de a Szegeden élő, az újévi botrány miatt később menesztett Gajda Ferenc is helybéli, akit nagyon sokan ismernek és tisztelnek.

Az pedig még inkább érhetetlen, hogy a keddi rendkívüli testületi ülésen (mely összehívásáról a sajtó csak informális csatornákon értesült, s mely anyaga lapzártánkig nem került fel a város honlapjára sem) a városi tévé élére kinevezett Keresztúriné Kisistók Tímea, a Hagymaház (azaz a Makó Kulturális-Közművelődési Nonprofit Kft.) vezetői posztját elnyert Zsámboki Erika, valamint az ENI-t vezető Tóthné Balázs Andrea miért nem oszthatja meg az általa vezetett, közpénzből, azaz a makóiak adóforintjából támogatott cégekkel és intézménnyel kapcsolatos terveit. Hacsak azért nem, hogy nehogy olyat mondjanak, amiből később kellemetlenség lehet.

Az új vezetők szakmai tapasztalatairól, végzettségükről és eddig viselt dolgaikról persze össze lehet gereblyézni a legfőbb tudnivalókat – ahogy azt megtettük. Csakhogy ezekből pont a terveikről nem lehet semmit megtudni.

Feltettük a kérdéseinket Farkas Éva Erzsébet polgármesternek, hogy indokolja már meg a makóiaknak, miért kérte az összes menesztett, majd hosszabb-rövidebb időre kinevezett cégvezetőtől, hogy ne nyilatkozzék semmit, ne álljon a (sajtó)nyilvánosság elé. Meglepő, számunkra eddig ismeretlen elemeket tartalmazó választ küldött sajtóreferensén keresztül, melyet most betű híven közlünk:

“Farkas Éva Erzsébet, polgármester asszony nem tiltotta meg a nyilatkozattételt. Makó Város Önkormányzatának sajtómegkeresésekkel kapcsolatos ügyeinek kezelése Major Zsuzsanna sajtóreferens feladata. Minden, az önkormányzatot és a cégeket érintő kérdésben őt kereshetik. Kizárólag a sajtóreferens tudtával lehet nyilatkozatot tenni, illetőleg bármilyen (kép-, hang-, stb.) felvételt készíteni. A nyilatkozatok megtétele előtt a nyilatkozattételre feljogosított személy köteles e-mailben vagy telefonon a nyilatkozattételről értesíteni a sajtóreferenst. A médiaügyek szabályozása érdekében történt meg az is, hogy minden sajtómegkeresését kizárólag e-mailben fogadunk.”

Nem tudunk mit kezdeni a fentiekkel. A leváltott négy, s a helyükbe azóta kinevezett kilenc vezető közül korábban öttel is beszéltünk. Egybehangzóan ugyanazt állították: a városvezetés megtiltotta számukra, hogy nyilatkozzanak. Az őket szintén emiatt kereső délmagyaros újságíró egyébként hasonló választ kapott mindannyiuktól.