Hírek

A szakminisztériumban ízlelgetik a makói petrezselymet


Eredetvédett lehet a makói, de a főként Apátfalván, Magyarcsanádon, Földeákon és Maroslelén – több száz család megélhetésének egyik forrása a hosszúgyökér termesztése, tisztítása, amennyiben a Hagyományok-Ízek-Régiók Bíráló Bizottsága kedvezően bírálja el az ezzel kapcsolatos a Csanád és Térsége Gazdakör kezdeményezésére beadott pályázatot. A petrezselyemként is nevezett hosszúgyökér, melyet 2 ezer hektáron is termeszthetnek a makói járásban, nem csak jóval hosszabb a máshol termű petrezselyemtől, de sokkal hosszabb ideig lehet tárolni.
Az már megkedvező jelnek tekinthető, hogy a bizottság pénteki ülésére a pályázat írásos anyaga mellé – érzékszervi vizsgálatok céljából – petrezselymet kért. Ezt a Földművelésügyi Minisztériumba tegnap el is vitték.

– A formai követelményeknek megfelelő pályázatot a bíráló bizottság 2015. január 30-i ülésére beterjesztettük. A bíráló bizottság feladata a pályázatok vizsgálata abban a tekintetben, hogy azok megfelelnek-e HÍR gyűjtemény követelményrendszerének. A pályázatokat elbíráló Bizottság az ülésen kialakítja véleményét, továbbá – amennyiben szükséges – felkéri a pályázókat a hiánypótlásra, vagyis a termékleírások szakmailag szükségesnek tartott hiányosságainak pótlására, kiegészítő információk, adatok megadására stb.  A Bizottság ügyrendje értelmében az ülés zártkörű, az ülést követően a HÍR Bíráló Bizottság titkársága szükség szerint elkészíti a hiánypótlásra történő felhívásokat és értesítést küld a  pályázó részére a Bizottság döntéséről – írja érdeklődésünkre a Földművelésügyi Minisztérium sajtóosztálya.

Hozzátették, hogy a pénteki ülésen még nem várható érdemi döntés a HÍR védjegy használati jogának megszerzéséről. Az erre vonatkozó érdemi információ a hiánypótlási szakasz sikeres lezárását követően, vagyis a véglegesített termékleírások Bizottság általi elfogadása után adható.

A piaci rangot, márkát jelentő eredetvédelmet a makói térségben eddig az népi fajtanemesítésnek köszönhető, kétéves vöröshagyma kapta meg. A hosszúgyökér eredetvédelmét egyébként – információnk szerint – a kereskedők szorgalmazták, amiatt, hogy a védjeggyel drágábban és könnyebben lehetne értékesíteni.