– A 2010-11-es telén a falu keleti és nyugati részét is veszélyeztette a belvíz. Akkor ezt a helyzetet megoldottuk, így most a nyugati részen nincs baj – mondta Radó Tibor, Pitvaros polgármestere. Hozzátette, azonban a keleti oldalon van, a három házból álló Ady Endre utcában foltokban a kertekben is áll a víz, illetve az ásott kutak vize alig 10-15 centiméterre van a föld felszínétől. Ez mutatja jó, hogy milyen magas a talajvíz szintje.

 

 

Közvetlen a házak mellett áll a belvíz az Ady utcában.

 

– Ezen az oldalon ugyan van egy önkormányzati kezelésú, mintegy 300 méter hosszú csatorna, ám a lejtése nem megoldott, az abban lévő víz levezetését a közeli állami tulajdonú csatorna akadályozza. Az ATIVIZIG szakemberei készségesen segítettek a probléma megoldásában, de amíg nem kerül az adott csatornaszakasz földterülete a tulajdonunkba, addig nem tudunk új zsilipet építeni. A tulajdonszerzés jelenleg is folyik, de a nagyszámú és nehezen fellelhető tulajdonosok miatt ez csak nehezen működik. Szerencsére a megtalált tulajdonosok többségével sikerült megegyeznünk és a jelenleg hasznosíthatatlan erdősáv és csatorna területében a tulajdonukat ajándékozással átruházzák az önkormányzara. Bízom benne, hogy hamarosan minden tulajdonost sikerül majd felkeresnünk és hasonló módon rendezni a tulajdonviszonyt. Hálás vagyok a segítségekért, mert csak így tudunk előre lépni ebben a sok-sok éve tartó ügyben.- tette hozzá a polgármester. Az önkormányzat a egy kölcsönkért szivattyúval emeli át a vizet az Ady utcáról a Gránic csatornába.

Ilyen magasan nem állt mostanában az ásott kutak vízszintje.

+++

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság mind a 8 belvízvédelmi szakaszán működnek szivattyútelepek. Az igazgatóság szivattyútelepei közül jelenleg 70 üzemel: 33 szivattyútelep II. fokú (24 órás üzem), 37 szivattyútelep I. fokú készültség mellett üzemel. A szivattyúzások az igazgatóság teljes működési területét (Csongrád megye teljes területe, Békés és Bács-Kiskun megye egy-egy része, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye Öcsöd és Kunszentmárton térsége) mentesítik a megnövekedett vízmennyiségtől. Az elmúlt napon a szivattyúk által átemelt víz mennyisége mintegy 4,1 millió köbméter volt.

Az igazgatóság működési területén jelenleg 40 ezer 50 ha van víz alatt, ebből 24 ezer 950 ha vetés-szántó. Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is – várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását.

Itt szivárogna el a víz egy része. (Fotók: pitvarosi önkormányzat)

Jelenleg az igazgatóság 192 munkatársa vesz részt a belvízvédekezési feladatok ellátásában.
A vízügyi igazgatóság gát- és csatornaőrei a vízkormányzó műtárgyakat folyamatosan ellenőrzik és szükség szerint szabályozzák, illetve a csatornákon lévő uszadékok kézi eltávolítását, az elöntött területek felmérését végzik, valamint a szivattyútelepi gépészek a szivattyútelepek folyamatos üzemét biztosítják.
A belvíz jobb levezethetősége érdekében jelenleg a Sámson-Apátfalvi-Száraz-éren folyik kotrási munka.
Továbbra is I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben a makói járás települései közül, Pitvaroson – adta hírül az ATIVIZIG.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest