Makó

Már 4 milliónál többen dolgoznak idehaza


A munkanélküliségi arány hónapok óta 7 százalék körül mozog, jelenleg 7,1 százalékon áll. A foglalkoztatás folyamatos javulásában egyre meghatározóbb szerepe van a versenyszféra bővülésének.

A 15-64 éves korosztály a foglalkoztatási aránya egy év alatt 3,2 százalékpontot javult, így 62,6 százalékra emelkedett. A foglalkoztatottak számának nemek szerinti alakulását tekintve látható, hogy a férfiak és a nők körében egyaránt jelentősen javultak a mutatók. A 15-64 év közötti férfiak foglalkoztatása az előző év azonos időszakához képest közel 3,3 százalékponttal 68,6 százalékra nőtt, míg a nőké 3,2 százalékpontos emelkedést követően 56,8 százalékon áll, ami továbbra is kimagasló az Európai Unióban.

Az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva a 15–24 éves korosztály foglalkoztatási aránya 3,2 százalékponttal javult, így közülük összesen 273 ezren dolgoznak. Eközben a munkanélküliek száma 80 ezerrel, 319 ezerre csökkent, így a munkanélküliségi aránya az előző év azonos időszakához viszonyítva jelentős, 2 százalékpontos csökkenést követően 7,1 százalékra mérséklődött. A munkanélküliség a 15-24 év közötti nők esetében javult a legnagyobb mértékben, 9,5 százalékponttal 16,5 százalékra csökkent. 10 év óta (2004 óta) nem volt ilyen alacsony a fiatal nők munkanélküliségi mutatója az év utolsó negyedévében.

A foglalkoztatottak számának növekedésében nagy szerepe van a munkát terhelő adók csökkentésének, a Munkahelyvédelmi Akciótervnek, a kormány célzott foglalkoztatási programjainak, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.