Korom András – Makó

15-20 millió forintba kerül egy a mai kor követelményeinek megfelelő családi ház felépítése Makón éppúgy, ahogy bárhol az országban. Az építkezés költségeinek egyik meghatározó eleme a telek ára. A makói önkormányzat a helyzeten ciklusok óta úgy próbál segíteni, hogy közművesített telkeket pályáztat meg a Velnök utcában – családalapító fiatal pároknak. A helyi fiatalok helyben tartását is célzó programot először 2006-ban hirdette meg a város.
Az akkori értékén 1,2 millió forintot érő utolsó elnyert telket tavaly ítélte oda az egyetlen pályázónak Gilinger Alíznak és párjának Laczi Zoltánnak – zárt ülésen – az előző képviselő-testület. A kisgyermekes párral még Buzás Péter polgármester írta alá a telek ingyenes átruházásáról szóló szerződést tavaly áprilisban.
Az ingyenes telekprogram azonban azóta – úgy látszik – befagyott.

Az utolsó szerződést tavaly áprilisban Buzás Péter írta alá Gilinger Alízzal és Laczi Zoltánnal.


– Makó Város Önkormányzata eddig 9 alkalommal hirdetett pályázatot a tulajdonában álló Velnök utcai telkekre. A pályázatról szóló hirdetményt minden alkalommal széles körben nyilvánossá tettük. Eddig a 15 telek közül 13 talált gazdára. Legutóbbi pályázati kiírásunk eredménytelenül zárult, nem érkezett be pályázat – tudtuk meg a városházától.

Több fiatal párt is megkérdeztünk arról, hogy miért nem pályáznak az ingyenes telekre. Egyikük név nélkül elmondta, hogy bár tősgyökeres makóiak, már csak aludni járnak haza, hiszen mindketten a megyeszékhelyen dolgoznak, és ott is képzelik el a jövőjüket.
– Szegeden szeretnénk lakást venni, arra gyűjtünk. Vagy ha nem megy, mert elég húzósak az árak, akkor valamelyik környékbeli faluban – indokolták.

Egy másik fiatal házaspár szerint Makón nincs nagyon munkalehetőség, vagy ha van, akkor olyan csekélyek a jövedelmek, hogy abból nem nagyon lehet félretenni, így pedig a bankok szóba sem állnak velük, ha építési kölcsönt akarnának kérni.
– Azt tervezzük, hogy szüleink házához ragasztunk majd egy külön szárnyat. Néhány millióban lesz, de egyelőre megteszi majd – tették hozzá.

Többen pedig azt mondták: oda költöznek a városból ahol munkát találnak, jellemzően a fővárosba vagy Nyugat-Dunántúlra. Így még az ingyentelek sem marasztalja őket idehaza.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest