Hírek

Belvíz: csak Pitvaros térségében van első fokú készültség


A meteorológiai előrejelzés szerint számottevő csapadék a következő napokban nem várható, jelentős lehűlés következik be, várhatóan nappal is fagyni fog. Ennek alapján folyóink vízjárásában további emelkedés a következő napokban nem várható.
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén már vízzel rendkívül telítettek a talajrétegek, így az elmúlt napokban hullott csapadék hatására a belvízi elöntések kiterjedése és a csatornák telítettsége tovább nőtt.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság minden belvízvédelmi szakaszán működnek a szivattyútelepek. A 8 belvízvédelmi szakaszon mindösszesen 69 szivattyútelep üzemel: 32 szivattyútelep II. fokú (24 órás üzem), 37 szivattyútelep I. fokú készültség mellett üzemel. A szivattyúzások az igazgatóság teljes működési területét (Csongrád megye teljes területe, Békés és Bács-Kiskun megye egy-egy része, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye Öcsöd és Kunszentmárton térsége) mentesítik a megnövekedett vízmennyiségtől. Az elmúlt napon a szivattyúk által átemelt víz mennyisége mintegy 4 millió m3 volt.

Az igazgatóság működési területén az elöntött terület nagysága az elmúlt napokban is tovább növekedett. Jelenleg 39.450 ha van víz alatt, ebből 24.650 ha vetés-szántó.  Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is – várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását.

Jelenleg az igazgatóság 61 munkatársa vesz részt a belvízvédekezési feladatok ellátásában.
A vízügyi igazgatóság gát- és csatornaőrei a vízkormányzó műtárgyakat folyamatosan ellenőrzik és szükség szerint szabályozzák, illetve a csatornákon lévő uszadékok kézi eltávolítását, az elöntött területek felmérését végzik, valamint a szivattyútelepi gépészek a szivattyútelepek folyamatos üzemét biztosítják.

A belvíz jobb levezethetősége érdekében jelenleg a Sámson-Apátfalvi-Száraz-éren folyik kotrási munka.
 Az igazgatósághoz érkezett adatok szerint I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben 5 településen: Balástya, Domaszék, Pitvaros, Szentes és Újszentiván. II. fokú készültség van érvényben 3 településen: Kistelek, Csanytelek és Dóc – közölte Kozák Péter védelemvezető.