A fűszerpaprika-termelők mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásáról szóló rendelet várhatóan február végén jelenik meg, mely alapján a fűszerpaprika-termelők vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatás igénybevételére lesznek jogosultak. A tárca a forrás mértékét a támogatási időszakban megvásárolt fémzárolt vetőmag nettó árának 75 százalékában, de kilogrammonként legfeljebb 30 ezer forintban tervezi megállapítani.

A kormány vidéki megélhetést, a jövedelmezőség növelésének támogatását továbbra is kiemelten kezeli. További célkitűzés a hazai termékek piacra jutásának elősegítése, melyben a kézimunka-igényes fűszerpaprika termesztésnek idén is jelentős szerepe lehet.

A támogatás igénybevételének feltételei várhatóan nem változnak. A fémzárolt vetőmag vásárlásának számlával és vetőmag minősítő bizonyítvánnyal történő igazolása alapvető követelménye lesz továbbra is a támogatás igénylésének.

A tavalyi tapasztalatok azt mutatták, hogy a szaporítóanyag származásának nem megfelelő igazolása miatt sokszor a kérelmek hiánypótlására volt szükség, a támogatás kifizetése pedig meghiúsult a nem megfelelő igazolások miatt.

A szaktárca bízik abban, hogy a gazdák 2015-ben a teljes keretösszeget felhasználják, és a jelenlegi mintegy 1300 hektár nagyságú vetésterület növekszik. Az idei termés mennyiségét és minőségét természetesen nemcsak a szaporítóanyag minősége határozza meg, sok tényezőtől függ, de a kiváló minőség egyik záloga a minősített szaporítóanyag használata – írta az FM Sajtóiroda.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest