Makó

Kórházfórum: a járási hivatal helyére költöznek a védőnők


Korom András – Makó

– Az elmúlt húsz évben nem jutott elegendő pénz a makói kórház fejlesztésére, ez most megváltozik. Az új városvezetés szerint is fontos a kórház helyzete – jelentette ki a ma esti a makói Koronában tartott majd háromórás kórházfórum bevezetőjében Farkas Éva Erzsébet. Makó polgármestere hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy az itt élők minél jobb ellátásban részesüljenek.

A fórumon Kallai Árpád főigazgató ismertette a 2013 elején integrálódott makói és vásárhelyi kórház közös fejlesztésének jellemzőit, majd részletesen kitért a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézetére. Mint elhangzott: mindkét tagkórház mintegy 2 milliárd 693 millió forintos 100 százalékban uniós támogatású szerkezeti átalakításának célja a funkciók ésszerű megosztása, a költséghatékony gazdálkodás megvalósítása és a betegellátás mindenki számára elérhető magas színvonalú biztosítása.
A makói kórházban az idén kezdődő és befejeződő fejlesztések sorába tartozik a tavaly kívülről megújult központi rendelő belső felújítása, ide kerül át egyébként a véradó, illetve a Lonovics sugárútról a tüdőgondozó. Nem csak az épület földszintjét, hanem az emeleti részét és a vizesblokkokat is felújítják. Ennek részekén újul meg a radiológia, ahová korszerű, digitális röntgenberendezések kerülnek.

Az intenzív osztályt a kórház új épületébe költöztetik, tömbösítik az ellátást. A főigazgató hangsúlyozta: a munkálatokat igyekeznek úgy szervezni, hogy az minél kevésbé zavarja a betegeket és a betegellátást. Igaz, a mammográfiát az átépítés miatt már le kellett szerelni, de az átmeneti időszakra – tavasztól – ismét működnek a szűrőbuszok.

Mint kiderült, a város segítségével sikerül áthelyezni az önkormányzat által működtetett alapellátás részeként a rendelőben lévő fogászati, gyermek- és felnőtt háziorvosi rendelőket, illetve a védőnői szolgálatot. Ezek – árulta el a polgármester – a járási hivatal előző, Hollósy Kornélia utcai, jelenleg üres épületébe költöznek. Hogy pontosan mely időponttól, az a különféle engedélyektől függnek.

A fórumon megjelent érdeklődők számos kérdést tettek fel, így volt, aki arról érdeklődött, hogy fejlesztik-e a kórház konyháját? A válaszból kiderült, hogy az uniós felújítás arra nem terjed ki, de a jelenleg gőzzel működő konyhát gázra állítják majd át.
Török Miklós települési képviselő arról érdeklődött, hogy bővül vagy szűkül-e a két kórház közötti párhuzamosság. Kallai Árpád elmondta: bár több átfedés is van a két tagkórház ellátása között, de Makón van a traumatológia, ami nincs Vásárhelyen, és a makói pszichiátriai ellátás is kiemelkedő jelentőségű. Ráadásul tavaly indult a makói kórházban a gyermekkardiológiai és a gyermekendokrinológiai szakrendelés, melyek korábban nem voltak.

Egy kérdésre kiderült, hogy ha Vásárhelyen beválik, Makón is sorszámot húzhatnak a betegek a rendelőintézetben. Ahogy teszik az ügyfelek ezt a bankokban, hogy ne legyen vita, ki után ki is következik.
Kallai Árpád ugyanakkor elmondta, hogy a rendelőben üzemelő gyógyászati szakbolt, melyet egy vállalkozás üzemeltet, kiköltözik onnét.