Makó

Belvízi védekezés: jelenleg is kotorják a Sámson-Apátfalvi-Száraz-ért


Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság összes belvízvédelmi szakaszán működnek a szivattyútelepek. A 8 belvízvédelmi szakaszon összesen 59 szivattyútelep üzemel: 30 szivattyútelep II. fokú (24 órás üzem),  29 szivattyútelep I. fokú készültség mellett üzemel. A szivattyúzások az igazgatóság teljes működési területét (Csongrád megye teljes területe, Békés és Bács-Kiskun megye egy-egy része, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye Öcsöd és Kunszentmárton térsége) mentesítik a megnövekedett vízmennyiségtől. Az elmúlt napon a szivattyúk által átemelt víz mennyisége meghaladta az 3,5 millió m3-t.

Az igazgatóság működési területén az elöntött terület nagysága az elmúlt napokban is tovább növekedett. Jelenleg 30 ezer 550 hektár van víz alatt, ebből 21 ezer 500 hektár vetés-szántó.
Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is – várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását.

Jelenleg az igazgatóság 47 munkatársa vesz részt a belvízvédekezési feladatok ellátásában.
A vízügyi igazgatóság gát- és csatornaőrei a vízkormányzó műtárgyakat folyamatosan ellenőrzik és szükség szerint szabályozzák, illetve a csatornákon lévő uszadékok kézi eltávolítását, az elöntött területek felmérését végzik, valamint a szivattyútelepi gépészek a szivattyútelepek folyamatos üzemét biztosítják. Jelenleg a Sámson-Apátfalvi-Száraz-éren folyik kotrási munka – közölte az ATIVIZIG.