Makó

Lázár János: a kormány támogatja a Makó térségi kistelepüléseket


Hajnal Gábor, Földeák polgármestere elmondta, hogy a tavalyi év végén a falu által a kormánytól kapott 120 millió forintot teljes egészében a település közel 50 éves iskolájának felújítására, korszerűsítésére fordítják, melyet 2 tanteremmel is bővítenek. A további terveik közt szerepel.

Magyarcsanádon az elnyert 110 milliót a közösségi életnek helyt adó kultúrház felújítására költik – közölte Farkas János polgármester, aki hozzátette bővítik is az abban működő orvosi rendelőt egy gyógyszertárral, illetve ugyanitt kap helyet a védőnői szolgálat is. Emellett térfigyelő kamerarendszer kiépítésére is nyertek forrást a belügyminisztérium pályázatán, illetve 1,6 millió forint önhiki támogatást is kaptak, melyet számlatartozás kiegyenlítésre használtak fel.

Lázár János és a polgármesterek. Közösen látják a térség jövőjét.

Martonosi György, Maroslele első embere elmondta, hogy a településnek megítélt 40 millió forintot a 170 fős iskola konyhájának további felújítására használják, ugyanis erre tavaly 30 milliót már nyertek. 5,5 millió forintot nyertek a térfigyelő kamerarendszer további bővítésére.

Apátfalva az elnyert 140 millió forintból épít tornacsarnokot – közölte Szekeres Ferenc polgármester, aki hozzátette, a kistelepülésen több mint 100 fiatal sportol rendszeresen, de ez kellő tér híján időjárásfüggő.

140 millió forint támogatást kapott Csanádalberti, ebből az összegből a tavaly 170 éves település közösségi teret, azaz művelődési házat épít. Bár ezt régen igénylik a helybéliek, eddig sosem sikerült megvalósítani – mondta Csjernyik Zoltán polgármester.

Lázár János miniszter, a térség országgyűlési képviselője szerint bár az ország szegény és hátrányos helyzetű keleti térségeiben nem tudnak versenyezni a nyugat-európai, a pesti, de még a nyugat-dunántúli munkabérekkel sem, az életminőség ezeken a településeken jelentősen javulhat. Ennek emelését támogatja anyagiakkal a kormány, mégpedig a településeken élők igényei alapján
– Kiemelten fontos a munkahely, de nagyon fontos az is, milyen egy településen az óvoda, az iskola, az egészségügyi és szociális ellátás vagy a közösségi élet – hangsúlyozta Lázár János, aki szerint a tavaly létrejött Vásárhely és Makó központú új választókerület egymástól kulturális értelemben is elkülönült térségeket, köztük az ország egyik legszegényebb, a román határ menti térségét is magában foglaló egységet köt össze. Ez utóbbi részen található települések fejlesztése alapvető jelentőségű.
A miniszter elmondta, hogy Brüsszelben a napokban tárgyalt az unió román fejlesztési biztosával, akivel egyetértettek a magyar-román közös fejlesztési elképzelésekkel, melyek nagy jelentőségűek a térség gazdasága szempontjából.

Lázár János közölte: a választókörzet mind a 19 polgármesterével közösen dolgozik az itt élők életminőségének javításán és a gazdaság fellendítésén. A most kezdődő uniós költségvetési ciklus legfontosabb célja, hogy az ország hátrányos helyzetben lévő településein a kis- és közepes vállalkozások támogatásával munkahelyek jöjjenek létre, a támogatások 60 százalékát is ezek kapják. A térség országgyűlési képviselője úgy látja, hogy helyi hagyományok és az elsősorban mezőgazdaságból élő települések adottságai miatt a térségben komoly lehetőségek rejlenek az élelmiszeripar és a feldolgozóipar fejlesztésében.
Bár az egyes falvakban jelentős a munkanélküliség ezzel párhuzamosan bizonyos szakmákban munkaerőhiány is van, ezért van szükség a jövő szeptemberben szakképzés átalakítására is.

Hírportálunk kérdésére, miszerint milyen stádiumban van a Szeged-Makó közötti elővárosi vasút fejlesztésének terve, azt mondta, hogy az országban az első tram-train vasút a megyeszékhely és Hódmezővásárhely között épül majd meg, ez lesz a minta a többi így a makói számára is.

A közlekedésfejlesztéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy a korábbi 45 ezer forintos sztrádabérlet helyett csupán 5 ezer forintba kerülő megyei matrica bevezetésének köszönhetően lényegesen kedvezőbbé vált bejárni Makó és Maroslele felől a megyeszékhely munkahelyeire (ezt erősítette meg Martonosi György maroslelei polgármester is), illetve igénybe venni az ottani egészségügyi, oktatási, kulturális  és egyéb ellátásokat.