Makó

A JUGYU-ba is jöhetnek a Rogers gimnáziumból


Hivatalosan is megszűnik a szegedi Rogers Gimnázium és Szakképző Iskola. Az intézmény diákjainak elhelyezését a Csongrád Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztálya döntött.

Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője a tegnapi sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az Esély a Hátrányos helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány által megszüntetett oktatási intézmények tanulóival, pedagógusaival és a szülőkkel együtt érez, ezért is hozta meg határozatait a lehető leggyorsabban – gyakorlatilag azon a napon, amikor a fenntartást megszüntető határozatot kézhez kapta – a hivatal oktatási főosztálya. Kiemelte azt is, hogy a valóban sok kellemetlenséggel és bizonytalansággal együtt járó helyzetet nem a kormányhivatal idézte elő, de feladatának tekinti, hogy minden segítséget megadjon az érintetteknek. „A célunk az, hogy minél egyszerűbben, gyorsabban lehessen áthidalni a kényszerű iskolaváltással jelentkező problémákat.” – tette hozzá.

A megszűnt iskola képzéseivel azonos végzettséget adó intézmények listáját kormányhivatal Oktatási Főosztálya és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ munkatársai állították össze. A tanulmányok folytatásának elsődleges feltétele, hogy az érintettek a kijelölt intézményben jelentkezzenek, és a fenntartó néhány napon belül megteremti a szükséges körülményeket, még akkor is, ha jelenleg nincs ilyen képzése, mert engedéllyel viszont a kijelölt vagy ajánlott iskola rendelkezik. Az álmai iskolákban az első szakképzettség megszerzése térítésmentes, azaz nem kell tandíjat fizetni.

A Rogers Gimnázium, Szakképző Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulólétszáma egyébként a szakképzésben: 288 fő; gimnáziumi nevelés- oktatásban 99 fő volt ebben a tanévben. Így összesen: 379 diák elhelyezéséről hozott határozatot a kormányhivatal.

A kijelölt iskolák közé tartozik a makói Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola, ahová a kisgyermek gondozó, nevelő, (OKJ 54761 02), a szociális gondozó és ápoló (OKJ 34 762 01), valamint a gyógy- és sportmasszőr (OKJ 54 726 01) képzésben résztvevők jelentkezhetnek át legkésőbb két héten belül.
Az érintettek kérdéssel, panasszal a Csongrád Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztálya szakembereihez fordulhatnak, akik készséggel állnak az intézményt váltók rendelkezésére