Makó

Inokai Máté Móra Ferenccel lett az első


Bojtor Boglárka – Makó

– A pályázatot a Szegedi Tudományegyetem hirdette meg és tanár úr szólt az első hetekben, hogy lenne ez a lehetőség – mesélt a kezdetekről, Inokai Máté, 9/A osztályos tanuló. – Többféle témából lehetett választani, a lényeg az, hogy régészeti kutatást kellett újra feldolgozni. Én Móra Ferenc munkásságát választottam. Azért őt, mert Makóhoz és Szegedhez is kötődött – mondta.
Móra Ferencet mindenki úgy ismeri, mint regényírót, e mellett régészeti kutatásai eltörpülnek. Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében valamint a Vajdaság területén tárta fel a magyar honfoglalás kori sírokat. Neki köszönhetjük azt is, hogy ma már ismert az avar kori emberek viselete, és használati tárgyaik anyaga.

Máté oklevele és díjai.

Máté körülbelül három hétig dolgozott a pályázaton. A megadott irodalmat felhasználva saját következtetéseket is leírt munkájában, ami körülbelül nyolc oldalas esszévé kerekedett. Felkészítő tanára Varga Bálint nagyon elégedett volt annak tartalmával .
Máté nem számított az első helyezésre, úgy volt vele, hogy biztosan lesznek jobbak is. Az eredményhirdetés előtt még a régészeti tanszék nyílt napján is részt vett, ahonnan magabiztosabban tért haza. A helyezéséért szaktanári dicséretet kapott. Az oklevele mellé pedig könyveket és kislexikont.

– Majd magyar-töri-ének szakos tanárként szeretnék dolgozni. Szeretem a humán tárgyakat és klarinétozom, meg zongorázom is. Mióta iskolába járok, azóta szeretnék tanítani, emberekkel foglalkozni – mondta lelkesen.