Hírek

Felmentették a volt magyarcsanádi polgármestert a rágalmazás vétsége alól


Korom András – Makó

Mint arról már korábban már beszámoltunk, Sztancs István Ferenc egy idén januári lakossági fórumon tette szóvá, hogy szerinte Guba István polgármester nem támogatja az általa vezetett cigány hagyományőrző néptáncegyüttest, mire a vádat a polgármester még ott a fórumon visszautasította, s kérte vissza az együttesnek térítésmentesen gyakorlóhelyet biztosító könyvtár kulcsait. Sztancs István Ferenc ezt másnap, nem sokkal a polgármesteri fogadóóra vége előtt vitte be a polgármester irodájába.

Hogy itt pontosan mi történt, azt a bíróságon az előző és a mai tárgyaláson is mindkét fél ellentétesen adta elő. A feljelentő szerint nyomdafestéket nem tűrő szavakkal -, többek közt “Büdös cigány, takarodj a fenébe!” ” Büdös cigányok, olyan szemetek vagytok mind!”,  mondatokkal – szidalmazta őt és karjánál fogva erővel kivezette a polgármesteri szobából a hivatal elé. A feljelentő úgy érzékelte, őt is kétszer is meg akarta ütni a polgármester, aki csak azért nem tette – vélte – mert az utca túloldaláról többen is látták őket.

Guba István ellenkezőleg azt állította, hogy nem szidalmazta a cigányokat, Sztancs István Ferencet nem vezette ki erővel a polgármesteri hivatalból, ellenkezőleg ő ment ki előre az utcára.

Eredménytelen maradt a magánvádló és a vádlott szembesítése. Mindketten a maguk igazát erősítették.

A mai tárgyalásra beidézett három tanú közül ketten ugyan hallották, hogy emelkedett hangon beszél valaki valakivel a községházán. A pénzügyi osztály vezetője azt mondta, hogy nem látta ki van a folyosón és nem is hallotta, pontosan mi hangzott el, mert a hangoskodásra befogta a fülét és a szemét is becsukta.

A hivatal konyhájában ebédlő egyik közmunkás pedig csak az erőteljes Üss meg! mondatra ment ki a folyosóra, de akkor Sztancs István Ferenc már a községháza ajtaján kívül, míg Guba István azon belül volt.

A harmadik tanú a rendőrségen még azt vallotta, hogy kerékpározás közben hallotta, hogy kiabálnak a hivatalban, de a bíróságon már azt mondta, hogy őt a magánvádló állította meg, aki elmondta, hogy mi történt közte és a polgármester között. Guba István a tárgyaláson elmondta, szerinte Sztancs István Ferenc politikai okok miatt tett ellene feljelentést.

A dr. Égető Sándor bíró vezette tárgyaláson a magánvádló és a vádlott szembesítése sem hozott eredményt.

A Makói Járásbíróság ítéletében ezért bizonyítottság hiányában mentette fel Guba Istvánt a rágalmazás vétsége vádja alól, s egyben kötelezte a 865 forintos bűnügyi költség megfizetésére  Sztancs István Ferenc magánvádlót. Az ítélet, miután azt a vádlott, a magánvádló és annak jogi képviselője is tudomásul vették, jogerőre is emelkedett.