Hírek

Sárkány és evőpálcikák a JAG kínai napján


Bojtor Boglárka – Makó

Ma délelőtt tizenegy órakor a szegedi Konfuciusz Intézet kínai és magyar vezetője mesélt a lehetőségekről, melyeket a diákok gimnáziumi és egyetemista évek során kipróbálhatnak. Előtte egy kínai sárkány mérte fel a terepet és táncolt a közönségnek, melynek legendája az egész ősi kínai civilizációt átszövi. A megnyitó után még harcművészeti bemutatót is láthattak a gyerekek.

– A Konfuciusz Intézettől érkezett a megkeresés, aminek nagyon örültem – mesélte hírportálunknak Rója István igazgató. – Kína egy igazán gyorsan fejlődő ország, élénk külkapcsolatokkal, így aki jobban megismeri azt akár a nyelven keresztül, egy piacképes tudással lesz gazdagabb. Az intézet próbál terjeszkedni, így elsők között bennünket, mint a térségi iskolák zászlóshajóját kereste fel. Ha megfelelő az érdeklődés, akkor szeptemberben el is kezdjük a kínai nyelvoktatást, először, mint harmadik idegen nyelvet – szakkörök keretében. Úgy néz ki ez a lehetőség nem csak tanulóink, hanem az utca embere előtt is nyitva lesz majd – mondta.

A gyerekek érdeklődését még nem térképezték fel az iskolában, bíznak benne, hogy ezután a beharangozó után egyre többen vágnának bele a keleti nyelv tanulásába.

A délelőtt folyamán többen megtanultak kínaiul köszöni is, ahogy az evőpálcika használatát is elsajátították. Aki ezekkel egy perc alatt át tudta rakni a ping-pong labdákat egyik tálból a másikba még bögrét is nyerhetett. Kínai operamaszkot lehetett készíteni az egyik asztalnál, míg a másiknál kínai falatkákat, amit később megfőztek és jóízűen elfogyasztottak a diákok. Minden teljesített állomáson a diákok pecsétet kaptak oklevelükbe, ott szerzett tudásukat elismerték. Aki akarta, felpróbálta a hagyományos népviseletet, amiben lefényképezték őket. Aki ennyire nem volt bevállalós az is lőtt egy-két szelfit telefonjával, amin az intézet kínai tagjaival pózol.

További képeink: