Makó

Februárban nyílhat a Hóvirág helyén a cukrászda és pizzéria


Tavaly szeptember 19-én a makói városházán írta alá Buzás Péter polgármester és Kiss Ernő, a Lahrs Kft. ügyvezetője azt a szerződést, miszerint másnaptól 10 éven keresztül ez a cég veszi bérbe az egykori Hóvirág cukrászda üzlethelyiségét. A meglehetősen jó helyen, a Bérpalotában évtizedeken keresztül működött cukrászda, hiszen itt is üzemelt a két világháború között, majd utána is a Zichy-bonbonjairól híres Lélek cukrászda, majd az államosítását követően a Hóvirág cuki. A rendszervárlás után többen is kibérelték végül 2008-ban bezárt. Ezt követően egy ideig a Tourinform iroda működött benne.

A cukrászdának a deszki Vörös László által fémjelzett szűk hároméves időszak óta az elmúlt húsz évben nem akadt bérlője. Tavaly egy szerb befektetőcsoport érdeklődött: azonban egy ottani sajnálatos haláleset miatt ez a kapcsolat megszakadt. Rögtön ez után Szabadkáról kereste meg a várost Kiss Ernő, aki tavaly augusztusban 3 millió forint törzstőkével alapított cége végül kétszer öt évre nyerte el az üzlet bérleti jogát. Mégpedig, az ingatlanszakértő javaslata alapján kedvezményesen, hiszen a 288 négyzetméteres helyiséget havi nettó 118 ezer forintért bérelhetik, ami négyzetméterenként csupán 410 forintot jelent. Igaz korábban háromszor is sikertelenül hirdették meg a helyiség bérleti jogát.

Cserébe a pályázó vállalta, hogy 15 millió forintért felújítja és átalakítja az egykori Hóvirág cukrászdát, amely ezentúl kávézóként és pizzériaként fog működni. Az önkormányzat – mely tudtuk meg a városházán – ellenőrizte azt, hogyan haladnak a munkálatok. A város egyébként a külső felújításban segít: azaz majd lefesteti a cukrászda homlokzatát egész a fecskefészkek magasságáig, illetve előtetőt szerel fel, hogy teraszt lehessen kialakítani. És megfelelő helyet keresnek majdani a kerthelyiségnek is.

Korabeli hírdetés. Az államosítás előtt Lélek cukrészdának, utána Hóvirágnak hívták.

Kiss Ernő a szerződés aláírásakor elmondta: eredetileg Pesten szerettek volna éttermet nyitni, de végül a Szerbiában is ismert Hagymatikum fürdő és város határhoz való közelsége választották Makót.

A cukrászda/pizzériában kezdetben 7-8 főt – a kulcsterületeken a saját embereit – de a többségében makóiakat szeretnének alkalmazni.