Makó

Nagy lépésekben fejlesztik a makói kórházat


A Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház további fejlesztése zöldmezős, új beruházást jelent, ebbe beletartozik a műtő áthelyezése, az egynapos sebészet, új szülőszoba kialakítása, a fekvőbeteg ellátás egy tömbbe csoportosítását jelenti.

– A 2012 februárjától áll közös irányítás alatt a makói és a vásárhelyi kórház, illetve a kakasszéki gyógyintézet. Míg az első év a stabilizálásról és a szakmai minőség megtartásáról,valamint az integráció előnyeinek kiaknázásának kezdetéről szóltak, 2013-ban elindultak a fejlesztések is, melyben nagyon sok ellendrukkerünk is akadt – mondta hírportálunknak Kallai Árpád.

A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ, azaz a makói-vásárhelyi kórházak főigazgatója hozzátette: elismerésre méltónak tartja, hogy a kórház körüli politikai csatározások ugyan beszivárogtak az intézmény falai közé, ám az ott dolgozók inkább a betegellátással foglalkoztak.

– Ennek köszönhető, hogy ma már rákerültünk egy olyan fenntartható pályára, mely biztosítja az intézmény pénzügyi- gazdasági stabilitásához vezethet. Nem tartunk ott, hogy minden rendben lenne, hiszen tömérdek kifizetetlen számlánk van. Ám látszik, hogy ha takarékosan, de magas elvárásokkal működünk, akkor ezt meghálálja a fenntartó és az az egészségpolitika, mely ezt a típusú ellátás szervezést, intézményirányítást helyezte középpontba – mondta.

Kallai Árpád szerint tavaly az egyik legnagyobb kihívásuk a jó szakemberek megtartás, intézménybe csábítása volt Makón, Vásárhelyen és Kakasszéken is. Szerencsére mindkét kórházba érkeztek rezidensek, s olyan ellátási formákat is indítani tudtak – például Makón a gyermek-endokrinológiai szakrendelést – melyek korábban egyáltalán nem voltak, s melyek a térségben élők érdekeit szolgálják.

Makón megújult tavaly a rendelőintézet, megépült a pszichiátriai nappali kórház és elindult az a népegészségügyi szűrőprogram, mely korábban sohasem volt.
– Ha megújítjuk a kórházi ellását körülményeit és eszközeit, akkor az a betegellátás minőségét emeli, ahogy történt ez a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórházban. A makói és vásárhelyi kórház az elmúlt időszakban 4-4,5 milliárd forint értékben nyert fejlesztési összegeket, nem csak az épületek, de a humán infrastruktúra fejlesztésére is. Ha rendezett körülmények közt folyik a munka, ha a dolgozóink tudják, hogy milyen szabályok szerint dolgozik, akkor az a siker egyik záloga. Egy sikeres csapatnak pedig többen szeretnének tagjai lenni tette hozzá a főigazgató.

Kallai Árpád a tavaly indított népegészségi programot a kórház szorgalmi feladataként említette, melyet jó fogadtak a makóiak és a térségben élők: az orvosok, településvezetők és az emberek egyaránt. Véleménye szerint ennek elindítása része az egészségügy azon korszakváltásának, mely nem a gyógyítást, hanem a betegségek megelőzését tartja fontosabbnak.
A makói kórház fejlesztési terveit összhangba hozták az integráció után a vásárhelyi kórházéval.

– Kristálytiszta képünk van arról, mit szeretnék megvalósítani Makón, igaz a megfelelő alapok híján kisebb összeget tudunk majd uniós, vagy hazai forrásból fordítani erre, mint amit egy ekkora kórházra máshol tudhatnak majd – világított rá a főigazgató a fejlesztések nehézségeire is. Kallai Árpád szerint a makói tüdőgondozó a kórházba való vitele vagy éppen a véradó átköltöztetése a kórház új épületébe nem csak a betegek számára, de gazdaságossági szempontból is előnyös. Az egészségmegőrzési iroda is ezért került a kórház.