Hírek

Nem dugdossák tovább a makói képviselők vagyonnyilatkozatait


A törvény nem rendelkezik a pontos módjáról, csak azt határozza meg, hogy előbb megválasztások után, majd évente nyilvánosságra kell hozni a települési képviselők, polgármesterek és alpolgármesterek vagyonnyilatkozatait is, épp úgy, ahogy az országgyűlési képviselőkét is. Mindezt annak érdekében, hogy a választók ellenőrizni tudják a közbizalmat élvező testület tagjainak vagyoni helyzetének változását.

Az előző makói vezetés azonban egy városházi lemezszekrénybe rejtette el a vagyonnyilatkozatokat.
Hogy ezekbe valaki belenézzen, ahogy mi is tettük, azt alaposan megnehezítették, s ezzel alaposan meg is ingatták a közbizalmat.
Ugyanis, még a közvéleményt képviselő sajtónak is a jegyzőnek kellett kérvényt írnia, hogy belenézhessen a dokumentumokba, majd egy előre egyeztetett időpontban az akkori ügyrendi, pénzügyi, közbeszerzési és tulajdonosi bizottság elnöke, dr. Siket István jelenlétében tanulmányozhattuk át ezeket. Igaz még ez előtt alá kellett írni egy papírt, miszerint átnézzük azokat.

Egyelőre az új testület vagyonnyilatkozatainál is közel ez a helyzet. Hiszen azokat ugyanabban a lemezszekrényben őrzik, s bár most kérvényt nem kellett írni, ám dr. Hadik György, az ügyrendi-pénzügyi bizottság elnöke végig ott ült a Makó Híradó és a Délmagyarország munkatársai mellett, míg kijegyzetelték azokat. Azaz a vagyonnyilatkozatok jelenleg is csak korlátozottan hozzáférhetők.

Nos ezen változtat drasztikusan a kampánya során nyitott városvezetést ígérő, s a választókkal folyamatos párbeszédet folytató Farkas Éva Erzsébet polgármester. Hírportálunknak azt nyilatkozta a közelmúltban, hogy az új testület tagjainak vagyonnyilatkozatait úgy hozzák nyilvánosságra, hogy azokat felteszik a várhatóan februárban megújuló városi honlapra. Ott majd az és annyiszor nézheti meg, hogy milyen vagyontárgyakat valoottak be a képviselők, aki és ahányszor csak akarja.

Megbízható információink szerint a városi weblapon való közzétételre már az előző ciklus(ok)ban is gondoltak. A dolog azonban néhány – a betörőktől félő – képviselő ellenállásán bukott el.