Makó

Ez is történt 2014-ben Makón 2. félév


Július 1.: Körlevelével végett vetett az eddigi ingyen kávénak, teának, cukornak és tejpornak, illetve a dolgozók munkaidőben történő büfézgetéseinek Mucsi Attila, a Makói Kommunális Nonprofit Kft. (mai nevén Városellátó NKft.) igazgatója. A céges autóval történt csoportos ebédelni járást is tilalom alá vette.

Július 11.: Három napos nyári fesztivál keződött a Hagymatikumban. Gáspár Laci és Varga Viktor is fellépett.

Július 25.: A rendőrség épségben megtalálta az egy hónappal korábban makói otthonából eltűnt T. Tímeát. Hogy hol volt, arról nem adtak felvilágosítást.

Augusztus 9.: Pogácsával ünnepelték a makói Anyatejes Világnapot.

Augusztus 20.: Kitüntetésekkel és tűzijátékkal ünnepelt Makó.

Augusztus 25.: Letörte valaki a Fátyol Misi szoborról a hegedűt. A rendőrség 3 nap alatt elfogta a 16 éves tettest, aki azt mondta, egy fotó kedvéért mászott fel a szobor nyakába.

Szeptember 7.: X-Faktoros sztárokkal zárult a Hagymafesztivál, mely két nappal korábban Bikini koncerttel kezdődött.

Szeptember 10.: Vendégházzá szépült a Maros parti tűzoltó üdülő.

Szeptember 15.: Zsűrizték a makói leendő Makovecz-emlékművet. A helybeliek körében csak “agyatlan angyal”-nak nevezett alkotás átment a zsűri rostáján. A szobor azonnal máig tartott vitát váltott ki.

Szeptember 19.: Két új üzemcsarnokkal bővült a Váll-Ker Kft. 150 millióba kerültek,

Szeptember 30.: Futóversennyel avatták fel a Petőfi park futópályáját.

Október 2.: A Jobbik feljelentést tett ismeretlen tettes ellen sikkasztás miatt, miután a Makói Kommunális Nonprofit Kft. képviselő-testületi döntés nélkül eladott 300 használt járólapot. Az ügyben folyik a nyomozás.

Október 4.: Családi nappal zárult a SZIGNUM 100 milliós felújítása.

Október 7.: Orbán Viktor miniszterelnök makói látogatásakor kijelentette: Farkas Éva jelenti a város jövőjét.

Október 9.: Lázár János egy lakossági fórumon azt mondta a választóknak érdemes lesz pihenésre küldeniük a jelenlegi városvezetést.

Október 12.: A helyhatósági választáson a leadott 9 ezer 453 szavazat közül 4144-et Farkas Éva Erzsébet, a Fidesz jelöltje kapta, ezzel ő lett a város új (és első női) polgármestere. a várost 20 éve irányító Buzás Péterre 3 ezer 946-an voksoltak. A képviselő-testületben is kényelmes többséget szerzett az új polgármester csapata. Buzás Péter ugyan a kompenzációs listán bejutott, ám lemondott mandátumáról.

Október 18.: Háromszáznál is többen vettek részt a Szikszai iskola családi napján.

Október 23.: Alakuló ülését tartotta az új makói képviselő-testület.

Október 27. Az MNKSE vereségét követően Baunok Bernadett lemondott a lányok kézilabda edzője. Erdei Erika váltotta a kispadon.

Október 30.: Czirbus Gábort, az Almási iskola tagintézmény vezetőjét választották Makó új alpolgármesterévé.

Október 31.: Alganagyhatalom lett Makóból. Az ország legnagyobb algatermesztő rendszerét alakították ki a Zöldségcentrum egyik termálvízzel fűtött üvegházában.

November 1. Felmondta a makói önkormányzat a Korona étterem üzemeltetési szerződését, ugyanis a Vivin Consulting Kft. 11 és fél millió forint bérletidíj hátralékot halmozott fel.

November 3.: Farkas Éva Erzsébet polgármester ígéretéhez híven megkezdődött a hosszabbított ügyfélfogadási rend a makói városházán.

November 8.: Feldolgozó csarnokot avattak a makói Zöldségcentrumban. A 900 négyzetméteres, 210 millióba került csarnok árának felét pályázati támogatásként kapták.

November 12.: Az Alföldvíz felfüggesztette az új bekötések tulajdonosainak kiküldött szennyvízszámlák befizetését, miután az új városvezetés a a lakossági panaszok miatt tárgyalást kezdeményezett a céggel. Buzás Péter ugyanis polgármesterként még azt ígérte, 2014 végéig nem kell fizetni. Az ügy végére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tett az év végére pontot, mégis fizetnie kell. Az Alföldvíz kamatmentes részletfizetési lehetőséget adott.

November 14.: Felmentette a makói képviselő-testület rendkívüli ülésén Bálint Mártát, Rácz Csabát, Mucsi Attilát ügyvezetői, illetve Szűcs Antalnét intézményvezetői megbízásuk alól. Az ügyvezetők közös megegyezéssel távoznak a városi cégek éléről. Farkas Éva polgármester a makóiak nevében köszönte meg az eddigi, a város érdekében végzett munkájukat.

November 19.: Buday Péter, az Eurest kft. kreatív séf főzte meg a menza ételeit a makói Központi Konyhán.

November 26.: A következő egy esztendőben Márton Imre vezeti a sportcsarnokot és felel a makói sportlétesítményekért, Gajda Ferenc Csaba a Hagymaházat, míg a Városgazdálkodási Nkft-t, a makói Városi Televízió Nkft-t és a Makói Városfejlesztő Kft-t Nagy Nándor irányítja – döntött róla a makói képviselő-testület.

November 28.: Makón választották a Fürdővárosok Szövetsége új elnökévé dr. Fekete Zoltánt, Mezőkövesd polgármesterét.

December 5.: Átadták az Írisz Táncklub Makó Sportegyesület közel 50 millió forintból elkészült székházát.

December 13.: Nagy sikerű gazdabálat rendeztek a Zöldért étteremben.

December 15.: A Boldogasszony iskolanővérek döntése szerint 2015 szeptemberétől megszűnik a katolikus gimnázium. A SZIGNUM általános iskolaként működik tovább – jelentette be Szűcs Péter igazgató.

December 18.: Olyan súlyosan bántalmazták az egyik tanya 83 éves tulajdonosát, hogy az meghalt. A Makói Rendőrkapitányság őrizetbe vett egy 43 éves, ugyanott élő férfit.

December 19.: 300 zsák fokhagymát lopott el egy makói házból három helyi fiatal, akik egy Kálvin téren álló teherautóról is 10 zsáknyit vittek el. A rendőrök napok alatt elfogták őket.

December 20.: Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntötte Dobó Dollit és Dobó Péter, akiknek hármasikrei születtek.

December 23.: Valószínűleg elektromos zárlat miatt égett ki egy ötödik emeleti lakás a Kálvin János utcában. A lakókat az önkormányzat helyezte el.

December 28.: Két nagy sikerű előadással zárta az évet a Hagymaházban a VargaBalett.

December 31.: Mintegy 80-an búcsúztatták az újévet futással, a Marosmenti Mocorgók szervezésében.