Hírek

Akár 650 ezret is kaphatnak a társasházi lakástulajdonosok


Március 9-től 4-60 lakásos panel és tégla társasházak pályázhatnak, az 50 százalékos a támogatásra. A pályázat nemcsak a szigetelés és a nyílászárók cseréjére, hanem akár a fűtési rendszer korszerűsítéséhez és a megújuló energiából álló melegvíz-ellátásra és fűtéskorszerűsítésre is igényelhető lesz. A támogatás lakásonként 350 és 650 ezer forint körüli lesz.

Az elnyert összeget két ütemben folyósítják majd, először 95 százalékos majd 5 százalékos kifizetéssel. Az 5 százalék utólagos folyósításához az energia-megtakarítást fogják ellenőrizni.

A pályázat tartalma már felkerült a kormány és a tárca honlapjára, digitálisa lehet minden adatot feltölteni. A keretösszeget régiónként, a szakmai szervezetek által megadott panel és társasházi lakások arányában osztják majd le.

A projekttel szeretnék elérni, hogy tovább mérséklődjön a háztartások energiafelhasználása, a lakosság rezsikiadásai tovább csökkenjenek, illetve az ország a nemzetközi fórumokon tett klímapolitikai vállalásoknak is megfeleljen. A rezsicsökkentés, a közszolgáltatások díjának csökkentése társadalompolitikai célkitűzés, az energiaárak csökkentésével, az energiahatékonysággal folyamatosan a kormány figyelmének középpontjában van.

A mintegy 4,3 milliós magyarországi lakóingatlan-állomány 70 százaléka energetikailag nem megfelelő állapotú, ezek nagy részét a következő 3 évben szeretnék felújítani.