Makó

Közösségi tér (sz)épülhet Magyarcsanádon és Csanádalbertin


68 település még karácsony előtt 18,5 milliárd forintot kapott egyes fejlesztési feladataik finanszírozására a kormánytól. A makói térségbe összesen 650 millió forint jutott.

Apátfalva ebből az összegből 150 milliót, Csanádalberti 140 milliót, Óföldeák 10 milliót, Földeák 120 milliót, Kiszombor 80 milliót, Magyarcsanád 110 milliót, Maroslele pedig 40 millió forintot kapott.

A Magyarcsanádnak megítélt összeget – mint arról már írtunk – teljes egészében a helyi művelődési ház és környezete megújítására használják fel, illetve szeretnék majdan összevonni az orvosi rendelőt a védőnői szolgálattal, s az épületben gyógyszertárat létesíteni. Az újév harmadik terve egy olyan munkagép beszerezése lesz, mely alkalmas a község településtisztasági feladatainak maradéktalan ellátására -tájékoztatta hírportálunkat Farkas János polgármester. Magyarcsanád egyébként 1 millió 600 ezer forintot önhiki támogatást is kapott, melyet teljes egészében számlatartozásra használt fel.

Csanádalberti az utóbbi negyedszázadban összesen nem kapott ennyi támogatást, mely a falu éves költségvetésének kétszerese. Csjernyik Zoltán polgármester is karácsony előtt kapta a hírt, hogy a december 23-án kihirdetett kormányrendelet szerint 140 millió forint támogatást kap a település.

Ebből a pénzből végre megvalósulhat a falu álma végre közösségi épületet emelhetnek. Ez a templom mellett készülne el várhatóan idén ősszel. Vagy egy teljesen új házat építenének, vagy egy meglévő épületet újítanának fel, bővítenének. A kapott összegből  fejlesztik majd a községháza infrastruktúráját is amit az tett szükségessé, hogy az év elejétől itt működik Nagyér, Ambrózfalva, Pitvaros és Csanádalberti közös önkormányzati hivatala.