Makó

Ez is történt 2014-ben Makón 1. félév


Január 1.: A városi sportcsarnokban a Magán Zeneiskola fúvószenekara és Kárászy Szilvia zongoraművész újévi koncertjével, majd ezt követően tűzijátékkal köszöntötték az új évet Makón. Ez utóbbival pótolták az augusztus 20-án elmaradtat.

Január 2.: Márkus Gvendolin Szofi az első makói térségi újévi baba, aki hajnali 5 óra 18 perckor sírt fel a makói kórház szülészetén. A ferencszállási kislány 50 centivel és 3450 grammal látta meg a napvilágot első gyermekként. Szülei, Márkus János (30) informatikus és Márkus-Opra Szilvia (31).

Január 3. Szülei első gyermekeként született január 3-án 15 óra 28 perckor Makó első idei bébije Petró Anna. A kislány 100 ezer forintot kapott a várostól, melyet Buzás Péter polgármester adott át a szülőknek.

Január 6.: 105. születés napját ünnepelte a makói Lenhardt János, a neves makói szíjgyártó dinasztia legidősebb tagja.

Január 9.: Összesen 54 millió 214 ezer 536 forint uniós támogatásból napokon belül megkezdődik a makói kórház pszichiátriai osztályának fejlesztése. Az épület tetőterében idén szeptemberig tízágyas nappali kórházat alakítanak ki, de külső liftet is építenek, ezzel is fejlesztve a betegellátás színvonalát – jelentette be Kallai Árpád főigazgató és dr. Prehoffer Ágnes, a pszichiátriai osztály megbízott vezető főorvosa.

Január 16.: Aláírták a kivitelezői szerződést, azaz napokon belül megkezdődik a makói rendelőintézet felújítása. Az épület tető- és falszigetelést kap, s kicserélik a még meglévő régi ablakait. Az építkezés alatt is folynak majd a rendelések. A járóbeteg ellátás fejlesztésére 130 millió uniós támogatást nyert a makói kórház egy a lugosi kórházzal közös uniós pályázaton . jelentették be egy kórházi sajtótájékoztatón.

Január 19.: 500 szeletes tortával ünnepelték a Hagymatikum szülinapját.

Január 22.: Csendes megemlékezést rendeztek  a makói Szent István téren annál az immár táblácskával megjelölt padnál, melyen Novák István, Makó főépítésze szeretett üldögélni. A Hagymaházban életmű kiállítás mutatta be munkássága egy részét.

Január 24.: Harmadszor is kerékpárosbarát település lett Makó.

Január 26.: Kettesre osztályozták a hóeltakarítást a makóiak. Kudarcot vallottunk – ismerte el tévés fórumán mindezt Buzás Péter polgármester.

Február 5.: A makói testületi ülésen présbe fogta a helyi képviselő-testület Kallai Árpádot, a makói és vásárhelyi kórházak főigazgatóját, aki csak szakmai kérdésekre válaszolt, politikaira nem. Egyes baloldali képviselők egyes Vásárhely ellenes kijelentései miatt Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere is megjelent az ülésen, de csak hallgatóként.

Február 6.: Ízetlen, parányi adagokat hozott a makói közétkeztetés átszervezése. Parányi adagok, kis választék jellemezte a menzát a Központi Konyha külső üzemeltető kezébe adása.

Február 9.: Gáspár Sándor színművész kapja meg a Páger Antal Színészdíjat a Hagymaházban kezdődő ünnepségen.

Február 15.: Dr. Bittera Ádámot nevezte ki a Makói Járásbíróság elnökévé február 15-től hat évre dr. Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke.

Február 16.: 96 százalékban készre jelentette Ortutay Miklós projektmenedzser a makói szennyvízcsatorna építését Sánta Sándor legutóbbi települési képviselői fórumán. Nyárra az utak helyreállítása is befejeződik – ígérte. A makóiak nagyon megszenvedték a szervezetlennek látszó munkálatokat.

Február 20.: A lakossági panaszok nyomán kiderült, hogy rosszul sikerült a Hunyadi utca felújítása. Lázár János nagyra hivatott közösségnek tartja Makót – derült ki a Polgári Szalon hagymaházi estjén.

Február 28.: A helyi választási iroda döntése szerint – Lázár János, a Fidesz-KDNP, Varga Péter, az Összefogás 2014 mellett – a hivatalos országgyűlési képviselőjelöltnek nyilvánította határozatával dr. Kiss Attilát, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, illetve Surányi Vivient, a Magyar Munkáspárt jelöltjét is.

Március 7.: Elhallgatott Makó kisközösségi rádiója, a Rádió Ice. Az Árkádia Rádió már tavaly befejezte a működését, a frekvenciáján a vásárhelyi Rádió 7 fogható.

Március 3.: Lázár János bejelentette, ha a makói képviselő-testületi kéri, a kormány kész átvállalni a Hagymatikum 150 milliós támogatását. A képviselők egyáltalán nem reagáltak az ajánlatra.

Március 8.: A rendőrség szerint öt kutyát lőtt agyon D. András (53) volt gyepmester a makói gyepmesteri telepen, ahelyett, hogy azokat elaltatta volna. Az állatkínzás vétsége miatt indult  nyomozást a rendőrség lezárta, s az ügy iratait vádemelési javaslattal továbbította.

Március 12.: A 72 éves férjet gyanúsítják a rendőrök azzal, hogy megölte a feleségét a makói Justh Gyula utcában. A férfi beismerő vallomást tett.

Március 14.: Arra hívok minden makói polgárt, hogy kössünk új szövetséget annak érdekében, hogy vállt vállnak vetve küzdjünk a kishitűség, a megszokás, a miért nem lehet, a merjünk kicsik lenni politikája ellen – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, a Jobb Makóért Egyesület az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett ünnepségén.

Március 15.: A 12 pont üzenete a leghitelesebben a mai fiatalok szájából hangzik el – jelentette ki a városi ünnepségen Buzás Péter polgármester, aki szerint az előző napi megemlékezésen politikai érdekek mentén fogalmazódtak meg az ott elhangzott gondolatok.

Március 21.: Kölyökpezsgővel és az önkormányzat által ajándékozott dobostortával ünnepelte 95.születésnapját a makói Kertész Józsefné Gyenge Anna.

Március 26.:400 millióra emelte a járdaépítési alapot a makói képviselő-testület.

Március 31.: A több mint 150 résztvevővel rendeztek orvoskonferenciát Makón. A városban negyedszázada nem volt ilyen.

Április 1.: Elegendő méretőre híztak a menzai adagok és eltűntek a papírízű ételek is a makói iskolai menzáról.

Április 2.: Az úthelyreállítások júliusban fejeződnek be Makón – hangzott el Buzás Péter és Varga Péter polgármesterek valamint Ortutay Miklós projektmenedzser sajtótájékoztatóján.

Április 6.: Lázár János nagy fölénnyel győzött a makói-vásárhelyi választókerületben, így ő a térség országgyűlési képviselője. A makói térségben összesen 9 ezer 783 szavazatot, a voksok 44 százalékát kapta. A második dr. Kiss Attila, a harmadik Varga Péter, aki az általa vezetett Apátfalván is csak harmadik lett.

Április 11.: Szőcs Petra kolozsvári születésű, ma Budapesten élő költő vehette át a József Attila centenárium alkalmából a makói önkormányzat által még 2005-ben alapított Makói Medáliák alkotói díjat a Hagymaházban rendezett ünnepségen.

Április 16.: A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából állítottak emléktáblát a gyermekáldozatoknak és a gyermekmentő tanároknak ma délelőtt a makói József Attila Gimnáziumban. Az intézmény udvarán mandulafát is ültettek.

Április 17.: Nadobán Zsuzsanna, a makói Bartók iskola tanítónője lett az Apáczai kiadó “Ki lesz az év legjobb tanítója?” oktatási versenye második helyezettje.

Április 25.:  Folytatólagosan elkövetett állatkínzás vétsége miatt vádat emelt az ügyészség egy makói férfi ellen, aki a vádirat szerint gyepmesterként kutyákat lőtt le. Felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását kérik.

Április 27.: Ünnepi istentisztelettel és szoboravatóval emlékeztek Szirbik Miklós református lelkészre, a város első történetírójára.

Május 1.: Makóiak és környékbeliek ezrével majálisoztak a makói Maros-parti városi majálison.

Május 9.: Janka György, Gilinger Katalin, Turi Attila, Gerencsér Judit, Csernyus Lőrinc és Doktor László kapta az idei városi kitüntetéseket a mai makói városnapon, mely turisztikai konferenciával kezdődött, szobor és ifjúsági sportpálya avatóval folytatódott.

Május 12.: Tíz makói vállalkozás nyerte az az idei Best of Makó névjegyet. Egyikük különdíjban is részesült a Korona Konferencia Központban rendezett ünnepségen.

Május 15.: 2012 nyarán aranyfogakat, aranyhidat és arany pecsétgyűrűt zsákmányolt a makói N. Róbert a makói Attila utca végén található jángori zsidó temetőből, majd az év végén 12 makói házba tört be, s lopott el onnét baromfiakat, rézből készült vízcsapokat, vezetékeket, könyveket, gáztűzhelyt, karórát, s ami csak megtetszett neki. A MÁV-től 400 méternyi rézvezetőket vitt el – a vádirat szerint. A vádlott mindezekért állt a Makói Járásbíróság elé, ám a tárgyalás második felében mentőt kellett hívni hozzá.

Május 19.: Negyedévenként szívesen venne részt a makói kistérség önkormányzatainak ülésén, ezen kívül fórumokat és fogadóórákat is tart majd, illetve a polgármesterekkel is rendszeresen konzultál – jelentette be Lázár János, országgyűlési képviselő ma, a makói kistérség több települési képviselő-testületi ülésén, melyeken munkára jelentkezett.

Május 23.: Naszradi András nyerte a makói természetfotó pályázatot.

Május 27.: Nem sikerült bérleti díj csökkentést kialkudnia a várossal a makói H-Elektro Mánia tulajdonosának, ezért az üzlete hétfőtől Csipkesori helyett a Szegedi úton működik.

Május 28.: A képviselő testület vita, ellenszavazat és tartózkodás nélkül összesen 2 millió 750 ezer forint jutalmat szavazott meg három, egyébként a helyi adóforintokból fenntartott önkormányzati cég, a Makói Városi Kulturális-Közművelődési Nonprofit Kft., a Makói Gyógyfürdő Kft. és a Makói Városi Televízió Nonprofit Kft. vezetőjének. Az előbbiek 1-1 milliót, az utóbbi csak 750 ezret kapott Buzás Péter az ülésen beterjesztett javaslata alapján.

Június 2. 380 jó tanuló, jó sportoló diákot jutalmazott meg az önkormányzat.

Június 4.: A makói József Attila Gimnázium 7-11-es diákjai már kipróbálhatták, milyen is a 3D-s moziélmény a Hagymaházban, azaz a Makói Moziban. A filmszínház 20 milliójába került a városnak.

Június 6.: Dr. Geráné Góg Ildikó Éva és Marosváriné Deák Zsuzsanna kapta meg az év pedagógusa címet a hagymaházi ünnepségen.

Június 8.: Újabb attrakciókkal bővült a makói kalandpark, a Makói Kommunális Nonprofit Kft. 18 milliós nyertes pályázatának köszönhetően. A makói önkormányzat 2 millióért vásárolt kajakokat, kenukat és egy az azokból való ki- és beszállást megkönnyítő amerikai pontonhidat.

Június 12.: Kiderült, hogy ittasan esett le a kerékpárjáról az a nő, aki azt hazudta. hogy a Nagyér sétányon nemi erőszak áldozataként sérült meg.

Június 16.: Tiszteletbeli tűzoltóvá fogadták a makói Moravszki Bencét, aki iskolába menet közben mentette meg egy férfi életét a Fiumei utcában.

Június 18.: Teljes titokban lefilmezte valaki, hogy a Makói Kommunális Kft. egyik teherautója állt Mucsi Attila ügyvezető nemrégiben vásárolt, felújítás előtt álló Kálvária utcai háza udvarán, hogy alátámassza azt a helyi szóbeszédet, miszerint a cég emberei dolgoznak az ingatlanon. Mucsi Attila elismerte: a konténerszállító valóban járt ott, de dolgavégezetlenül távozott. A cég dolgozói pedig sosem dolgoztak a helyszínen, még munkaidőn túl sem.

Június 27.: Ünnepélyes keretek között adták át a volt Deák Ferenc utcai patyolatból 46 millió forintért átalakított a Makói Közösségi Klubot.