Makó

A Rikárdó-ügy Makó térségi visszhangja


Korom András – Makó

Ha csak öt perccel később születik az idei év első újszülöttje, a Makó-Rákoson élő szülők gyermeke, akkor nem éledtek volna fel a rasszizmussal kapcsolatos és a rasszista ellenes kijelentések. De mert Rácz Péter Rikárdó lett az ország első kisbabája, így Novák Előd, a Jobbik alelnöke ennek apropóján kiírta Facebook oldalára: „A magyarság nem csak vészesen fogy, de lassan kisebbség leszünk saját hazánkban. Vajon mikor fogják megváltoztatni Magyarország nevét, ha ez így folytatódik? Vagy mikor kezeljük végre helyén hazánk legnagyobb problémáját?” – kérdezte a politikus, majd kitett egy képet a családjáról. Ezen feleségével, valamint 2011 és 2014 között született három gyermekével látható. Kísérőszövegként azt írta: „azért persze szaporodik a magyar is néhol”.

Nem lehet ezen csodálkozni, hiszen a Jobbik egyes képviselőitől és polgármestereitől eddig sem állt távol a cigányellenesség. Novák bejegyzésére persze azonnal reagált a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció, mely felháborítónak nevezte Novák szavait. A DK politikusai, élükön a pártelnökkel, jelképesen felvették a Rikárdó nevet a Facebookon. A parlamenti vitában aztán az összes ellenzéki párt megszólalt, illetve Teleki László, a szocialisták roma országgyűlési képviselője nyílt levelet intézett a miniszterelnökhöz, arról érdeklődve, mit kíván tenni a kormány a Novákéhoz hasonló, nyíltan rasszista megnyilvánulások ellen.

Persze látens cigányellenesség nem csak a nagypolitikában szereplő erőkre, de az átlagemberek egy részére is jellemző. Amikor írtunk az ország első újszülöttjéről, majd arról, hogy Farkas Éva Erzsébet polgármester a város nevében 100 ezer forintot adott a családnak, Facebook oldalunkon is érkeztek rasszista kommentárok. Volt aki egyenesen azt kérdezte, hogy magyar (értsd nem cigány) gyerek is kapott volna pénzt, ha ő lett volna az első? Nem győztünk szomorkodni az általánosító, irigykedő és a a város szellemiségéhez méltatlan megjegyzések miatt. Ezek jó részét töröltünk is.

Kíváncsiak voltunk azonban arra, hogy mit szól a történtekhez a Jobbik egyetlen makói települési képviselője: – A Jobbik Makói Alapszervezetének Elnöksége – számítva a megkeresésre – előző ülésén megvitatta a kérdésben szereplő ügyet. Az alapszervezet álláspontja az, hogy a kérdéses megnyilvánulásokat Novák Előd országgyűlési képviselő a saját közösségi oldalán tette, így azt a párt makói szervezete és annak elnöksége nem kívánja kommentálni – közölte hírportálunkkal Zeitler Ádám önkormányzati képviselő, a Jobbik makói alapszervezete alelnöke.

Károlyi Sándor, a Lungo Drom megyei elnöke szerint a makói térségben nincs egyéni, csak intézményesített rasszizmus. – Több mint húsz éve foglalkozom cigánypolitikával, voltam az országos roma önkormányzat és a megyei közgyűlés tagja is, ám nem tapasztaltam, hogy származásom miatt bárki is megkülönböztetett volna. Apátfalviként is úgy látom, hogy a cigányok és a magyarok mind ezen a településen, mind a szomszédos Magyarcsanádon harmonikus viszonyban élnek, segítik egymást. Az óvodába és az iskolába együtt járnak a cigány és nem cigány gyerekek, illetve a cigány és a települési önkormányzat számos közös rendezvényt szervezet eddig is.
A Rikárdó-üggyel kapcsolatban elmondta: úgy látja, az intézményesített rasszizmus jele, hogy egyes pártok – népszerűségre törekedve – a cigányellenességet tűzik zászlaikra.

Károlyi Sándor.

– Álságos, hogy Novák Előd Facebookos bejegyzésére a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióban mindenki felvette – tiltakozásként – a Rikárdó nevet. S ugyanilyen álságos, az MSZP tiltakozása is. Azért az, mert amikor hatalmon voltak, semmit sem tettek a cigányság felemelkedéséért. Csak az Orbán-kormány tett lépéséket ennek érdekében, munkát, még ha közmunkát is adva, hogy ne a postahivatal előtt várják a segélyt, és az kezdeményezte az Európai Uniónál a roma stratégia kialakítását.
Károlyi Sándor hozzátette, álságos volt az is, hogy az előző, szocialista vezetésű apátfalvi önkormányzat ugyan kidolgozott egy helyi esélyegyenlőségi programot, de úgy, hogy arról nem kérdezték meg az érintetteket.

– Szörnyű! – ezzel a szóval kommentálta a Rikárdó-ügyet Gilingerné Ráday Krisztina. A makói roma nemzetiségi önkormányzat elnöke hozzátette: Makón szerencsére nem tapasztalt rasszizmust, ellenkezőleg, úgy látja, hogy a cigányok és a magyarok kölcsönösen segítik egymást, ahogy tették ezt a karácsony előtti ruha- és ételosztáskor is, amikor nem tettek különbséget, hogy azt ki kaphatja.

Gilingerné Ráday Krisztina.

– Sajnálom, hogy nem tudtunk önfeledten örülni, hogy az ország első újévi kisbabája makói, úgy ahogy örülünk zenészeinknek, néptáncosaiknak vagy sportolóinknak – tette hozzá.

A nemzetiségi önkormányzat elnöke Makót jó példának tekinti, hiszen – mint mondta – az önkormányzat egyik bizottságában együtt dolgozik Zeitler Ádám jobbikos képviselővel, s a közös munka során eddig csak pozitív tapasztalatokat szerzett.