Makó

90. születésnapján köszöntötték a makói Éva nénit


Korom András – Makó

Éva néni kereken 90 éve, azaz 1925. január 5-én született, s bizony mint elmondta: nehéz gyerekkora volt, hiszen  tüdőbeteg édesapja nem tudott dolgozni, így fehérnemű varró édesanyja keresetéből élt négy testvérével. Családjában egyébként nem ritka a hosszú életkor, édesanyja 94 éves korában hunyt el, nővére pedig most 93 éves.

Éva nénit a város nevében Czirbus Gábor alpolgármester köszöntötte.

Éva néni a hatodik elemi elvégzése után – azaz 13 éves korában -, hogy segítsen a családot eltartani édesanyjának, a mára legendás hírű makói Lélek cukrászdában (azaz a nagy cukrászdában) helyezkedett el kiszolgálóként, s csöppet sem mellékesen itt tanult meg sütni és tortát készíteni is, mely ma is az egyik szenvedélye. Mint mondta: havi 500 órát is dolgozott ott. ami már azért is nagy szó, mert abban az időszakban a nők csak nagyon ritkán dolgoztak.

Az ő életében is fordulópontot jelentett a II. világháború, mert az orosz front átvonulását követően a cukrászda egy darabig nem működött, mert nem volt miből süteményeket, kalácsokat és fagylaltot készíteni. A 24 dolgozó ezért egymás után felmondott, végül utolsóként ő.

Orbán Viktor gratuláló levele.

– November 11-én mondtam fel, a következő év március 2-án már férjhez is ment Varga Imréhez, aki ott maradt Imre nevű kisbabájával, miután a felesége belehalt a szülésbe. Így egyből anya lettem, hiszen Éva lányom és Zoli fiam csak jóval ezután született meg.
Persze a helyzet normalizálódása után a cukrászda visszahívta.

Több mint egy órán át idézte fel emlékeit az ünnepelt.

Éva néni később a makói járási tanácsnál dolgozott és közben tanult is még, de ezt a munkahelyét beteg fia miatt otthagyta. Végül az 1959-ben alakult makói Béke (utóbb Kossuth) Tsz könyvelője lett, s onnan is ment nyugdíjba 1980. január 5-én. Férje 1991-ben hunyt el.

– Jó volt a tsz, mert adtak háztáji földet. Annak köszönhető, hogy amikor a férjem halála után eladtuk a Magyar utcai házunkat, meg tudtam venni ezt a Szép utcai lakást – mondta. Hogy a munkától sosem ijedt meg, jól bizonyítja, hogy a háztájiban gyökeret, fok- és vöröshagymát termelt, s nyugdíjasként is elfoglalja magát. Süt-főz, ellátja magát, illetve virágokat termeszt az udvarban de még a házuk előtt is.

Éva néni szerint a hosszú élet titka a szeretet és az értelmes elfoglaltság.

– Nagyon jó sorom van, ha egyszer Szent Péter elé kerülök, nem kell, hogy remegjen az inam, sok jót tettem az életeben – mondta a két gyermekére, hét unokájára, tizenegy dédunokájára és egy ükunokájára büszke Éva néni. Igaz, mint mondta a család szépen szétszóródott, hiszen olyan is van köztük, akik Kanadában él.
Arra a kérdésre, hogy mi a hosszú élet titka, azt mondta: a jó hangulat, s hogy mindig meg kell találni magunknak az értelmes elfoglaltságot.