Makó

Nem marad ilyen ütött-kopott a Bérpalota


Korom András – Makó

A tavaly novemberi, a makói újvárosi nyugdíjas klubban tartott polgármesteri fogadóóra egyik érdeklődő résztvevője szólalt fel azzal, hogy nemrégiben ismerőseit kalauzolta a makói belvárosban, s büszkén mutatta meg nekik a Hagymatikumot, valamint a négycsillagos új szállodát, ám pironkodnia kellett a Bérpalota ütött-kopott állapota miatt. Tesz-e ez ügyben valamit a város? – kérdezte.

A neobarokk stílusban 1927-ben épült, városképi jelentőségű Bérpalota állapotáról már tavaly az első félévben rendezett turisztikai fórumon is szó esett. Az egyik előadó szerint is méltatlanná vált az épület a megújult városközponthoz.
Farkas Éva Erzsébet az újvárosi fórumon azt mondta, hogy a város ebben a ciklusban kívülről felújítja a Bérpalotát, s a földszinti üres üzlethelyiségekbe is megfelelő bérlőket találnak.

Nem lesz könnyű a város feladata a valamikor az 1982-ben némi külső rekonstrukción átesett épület megújításával, hiszen annak csak a földszinti üzlethelyiségei állnak önkormányzati tulajdonban, a lakások azonban nem. Így a felújításhoz azok tulajdonosainak, azaz a társasház többi tulajdonosának is hozzá kellene járulnia, mégpedig tulajdonrészük arányában.
Tavaly ősszel pedig terebélyes gyomnövények hívták fel magukra a figyelmet az épület tetején.

A Bérpalota udvar felőli képe. Az 1982-es felújításkor kapta barna színét.

A legutolsó a bérpalotát érintő fejlemény a tavalyi helyhatósági választás kampányában történt. Buzás Péter, a város előző polgármestere akkor írta alá azt a 10 évre szóló szerződést a Lahrs Kft-vel, mely szerint a város 15 millió forintot költ annak az épületben lévő üzlethelyiségnek a felújítására, melyben valamikor a Hóvirág cukrászda volt, hogy abban kávézó és pizzéria működjék. A város ebben azt is vállalta, hogy lefesteti az üzlethelyiség homlokzatát és a fecskék miatt védőtetőt is építettet. (Azóta sem történt ez ügyben semmi.)

A leendő felújításkor azzal is számolni kell ugyanis, hogy a Bérpalota párkánya ad otthont Közép-Európa második legnagyobb védett molnárfecske kolóniájának.