Makó

Átvilágítottuk az új makói cégvezetőket


Korom András – Makó

A következő egy esztendőben Márton Imre vezeti a sportcsarnokot és felel a makói sportlétesítményekért, Gajda Ferenc Csaba a Hagymaházat, míg a Városgazdálkodási Nkft-t, a makói Városi Televízió Nkft-t és a Makói Városfejlesztő Kft-t Nagy Nándor irányítja – döntött róla a makói képviselő-testület november 26-i ülésén.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy kik is azok az új makói városvezetés bizalmát élvező emberek, akikre rábízták a makói kulturális- és sportéletet, valamint a szolgáltatások nagy részéért felelős, milliárdokból gazdálkodó városi céget. Hiába próbáltunk beszélni velük, közölték, hogy megtiltotta számukra a városvezetés, hogy (január közepéig?) nyilatkozzanak.
Így saját, illetve más nyilvános források alapján hírportálunk világította át a cégvezetőket.

A Hagymaházat vezető a Finca becenéven is ismert Gajda Ferenc Csaba, 1967 szeptemberében született, 1989-ben a debreceni Tudományegyetem népművelés szakán végzett, majd 1995-ben a szegedi József Attila Tudományegyetem szociológia szakán szerezte második diplomáját.

Gajda Ferenc Csaba.

Erős a kötődése Makóhoz, hiszen 1986-ban érettségizett a makói József Attila Gimnáziumban. 20 éve költözött el Maról, ma Szegeden él. 1987 óta dolgozik hol a közművelődésben, hol a közigazgatásban, 12 éven át vezette a szegedi nemzetiségek házát, volt a JATE klub művészeti vezetője, de volt profi zenész is a Never Green zenakarban. Ma is kedvvel műveli nagy szerelmét a muzsikálást. Hosszabb idő óta Sonic Temple – The Cult tribute dobosa.

A Sonic Temple klippje.

Márton Imre, a Makó Városi Kulturális-Közművelődési Nonprofit Kft. másik fele, azaz az Erdei János Sportcsarnok ügyvezetője abszolút ismert a makóiak körében, hiszen régóta közismertséget és köztiszteletet vívott ki. Azt már kevesebben tudják, hogy a Bruce Lee filmek hatására még szombathelyi testnevelés szakos főiskolásként kezdett keleti sportokkal foglalkozni majd hazatérve Makóra 25 esztendővel ezelőtt megalakította a Makó Budo Klubot. Persze amikor végezett, se a Makón, se a makói járásban nem talált testnevelői tanári állást, ezért  végül a művelődési központ úttörőházának előadója lett. Igazgatói engedéllyel ott kezdték el az edzéseket.

Márton Imre, a Makó Budo Klub jubileumi naptárjával.

Márton Imre nevét a helyi politikai élet iránt érdeklődők leginkább akkor jegyezték meg, amikor a 2006-os helyhatósági választáson a Fidesz színeiben indult polgármester-jelöltként Buzás Péter ellen. Az Európa-szerte jegyzett aikido edző dolgozott vállalkozóként, volt rádiós műsorvezető, a Városépítők Társaságának elnökévé választották. 2010-ben ismét polgármester-jelölt volt most függetlenként, végül a Városépítők Társasága jelöltjeként nyert a kompenzációs listán egyéni mandátumot a képviselő-testületben.

Profi szakemberként közismert a makóiak körében Nagy Nándor, aki ugyan a városban született, de  Ferencszálláson lakik. Nem új ember a makói közigazgatásban, hiszen 2008. márciusától már vezette a Makói Kommunális és Közbeszerzési Kht.-t. Előtte 6 esztendőn keresztül ugyanitt dolgozott. Akkor pályázta meg a cég vezetésének munkáját, amikor elődje, Bende Sándor mandátuma lejárt, és az nem pályázott újra a posztra.

Nagy Nándor akkor nagy tervekkel indult a munkának, azt nyilatkozta annak idén terveiről: – Jelentős fejlesztési lehetőség rejlik a makói központi konyhában, hiszen működésének kihasználtsága jelenleg alig több mint 70 százalékos. Részt fogunk venni a kistérséget érintő összes közbeszerzési pályázaton, amit közétkeztetés tárgyában írnak ki, hiányossággal egyedül a szállítás területén kell számolnunk, de fejleszteni ezen a téren is tudunk. Hozzátette: a fűtési költségek csökkentését a termál-program bevezetésétől remélhetik.

Nagy Nándor.

Nagy Nándor azonban 2013-ban március elején lemondott a cégvezetői megbízásáról. Távozásával a város nem csak a Makói Kommunális Kft., de a stratégiai jelentőségű Hagymatikum, azaz a Makovecz Imre által tervezett fürdő élére is új embert kereshetett.
Nagy Nándort egyébként Kovacsics Imre addigi fürdővezető helyére 2012 októberben nevezte ki a jelentős veszteséggel működő Hagymatikum, azaz a Makói Gyógyfürdő Kft. élére. Azzal a feladattal, hogy újragondolt marketingmunkával lényegesen több vendéget csábítsanak Makóra. Nagy Nándor feladata óriási volt, hiszen a Hagymatikum működését 2012-ben 132 millió forinttal, míg 2013-ban 176 millió forinttal támogatta a város. Kinevezésekor Buzás Péter polgármester olyan fiatal, dinamikus szakemberként jellemezte, aki az önkormányzati Kommunális Nonprofit Kft. élén már bizonyított.

Hogy mi vezetett annak idején Nagy Nándor lemondásához, arról számos pletyka terjedt a városban. A makói önkormányzat annak idején az üggyel kapcsolatban közleményt adott ki, mely szerint: “Személyes okokat megjelölve benyújtotta lemondását Nagy Nándor, a Makói Kommunális Nonprofit Kft. és a Makói Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatója a Városházán. Az indokokat a városvezetés sajnálattal elfogadta, egyben megköszönte Nándornak a precíz, eredményes, végig a város érdekét szem előtt tartó tevékenységét mind a fürdő, mind a nonprofit kft. élén. A nagy munkabírású, dinamikus, tehetséges vezető mihamarabbi pótlása komoly feladat elé állítja Makó önkormányzatát. Nagy Nándor jelenleg felmondási idejét tölti, amely alatt teljes értékűen látja el eddigi feladatait, valamint segít a megfelelő utódok kiválasztásában is a városvezetésnek.”

Nagy Nándor egyébként biobrikettgyártó családi vállalkozásukban folytatta munkáját. Míg újra ki nem nevezték a Városgazdálkodási NKft, illetve (átmeneti időre) a Makói Városi Televízió és Makói Városfejlesztő Kft. ügyvezetőjének.