Makó

Buzás Anna Makó második alpolgármestere – szilveszteri álhíreink


A makói piacról kiszivárgott hírek szerint Buzás Anna lesz Makó második alpolgármestere. A szattyorrádió információi szerint a volt polgármester Pesten élő lánya január közepén költözik vissza Makóra, hogy február 30-tól megkezdje alpolgármesteri munkáját.
Az új esztendőben számos megdöbbentő változásnak lehetnek tanúi a helybéliek. A makói képviselő-testület szilveszter hajnalban, a magyarcsanádi gátőrházban tartott rendkívüli ülésén hozott határozata szerint a Hagymatikum épülete március 7-től Apátfalván folytatja vendégváró tevékenységét. A helyére, uniós és kormányzati támogatásból visszaépítik a korábban lebontott régi városi fürdőt.

Visszakapják a makóiak a régi fürdőjüket. Úszómedencéstől.

Az ülésen elhangzott: alaptalanok mindazok a híresztelések, hogy a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház megszűnne, hiszen annak betegellátó és gyógyító tevékenységét csupán átmeneti időre telepítik át a közeli Pitvarosra, míg a szülészet mellett a nőgyógyászati és bőrgyógyászati rendelések a továbbiakban a nagylaki faluházban zajlanak. A kórház új épületére ezután kereket szerelnek, s azt áttolják a magyarcsanádi autópálya pihenőhelyre.

Ha felszerelték az épület kerekeit, Magyarcsanádig tolják.

Gyurcsány Ferenc lesz a március 15-i, Thürmer Gyula a május 1-i, Schiffer András, az LMP társelnöke az augusztus 20-i, míg Kovács Aranka közmunkás az október 23-i városi ünnepség hivatalos szónoka.

Költözik a Váll-Ker, a Givaudan, a Duna Döner Kft. Valamennyi cég 1 méterrel megy arrébb – legalábbis papíron, köszönhetően annak, hogy a városi földhivatalban áttértek a kézzel rajzolt térképekről a műholdasakra. A cégeknek új telephelyengedélyt kell váltaniuk, valamint a NAV-nál és minden létező hivatalnál be kell jelenteniük a változást. És punktum.

Háromezer új munkavállalót vesz fel a Makói Járási Hivatal február 29-én és 30-án a makói késpénzszámlálási akcióra. A városra és a járásra kiterjedő kötelező felmérés során a Központi Statisztikai Hivatal a járásban élők készpénzhasználati lehetőségeit térképezi fel.

A makói kormányablak mellett január 5-én kezdi meg munkáját a kormányajtó. Ez utóbbin azok távozhatnak, akiknek nem sikerült elintézniük ügyeiket a kormányablakban.

A tervezett kormányajtó.

A nyitott Makó program keretében hamarosan nyilvános lesz a makói képviselők vagyonnyilatkozata – ezeket minden makói hamarosan a postaládájában találhatja meg.

A reklámpostába csomagolva érkeznek a vagyonnyilatkozatok.

Rövid idő alatt megszázszorozódhat a makói idegenforgalom, miután német nyelvterületen sikeresen vezették be a Makót látni és … című turisztikai kampányt. Már bővítik a Kalász étterem felé a Glorius Hotelt, illetve 70 újabb, a Vertántelepen és Honvád városrészben létesítendő panzió építésére kértek és kaptak engedélyt a befektetők. A városba érkező német és osztrák – zömében nyugdíjas – turisták a maros-parti nevezetességek megtekintése mellett nosztalgiakoszorúzáson vehetnek részt az Európai Unió egyetlen köztéri Ságvári Endre szobránál.

Az utolsó kommunista köztéri mártírszobor Gerizdesben. A német munkásosztály búcsújáró helye lehet.

A város dinamikus gazdasági fejlődésének köszönhetően április elsejétől immár saját valutát használhatnak a makóiak. Az új pénznem a hagymakó fém és papírpénzeinek terveit már jóváhagyta a Gazdasági Minisztérium. Az először csak ezüst és aranyérmékben megjelenő hagymakó árfolyamában is sikerült megegyeznie a városvezetésnek a kormánnyal. 1 hagymakó = 477,4 forint. Az Angol Nemzeti Bank máris élénken érdeklődik az új valuta iránt. Az új makói pénz fedezete a város környékén újra bőven termelt (és gyorstermelt) vörös- és fokhagyma.

(Hagyma)pénzszedés Makó határában.

Újabb tanácsadók segítik a városi tulajdonban lévő kft-k vezetőinek munkáját. A hivatalos indoklás szerint ez már az “1000 új munkahely 5 év alatt” városi program első lépési közé tartozik.

Az egyik új tanácsadó képe a régi városháza kapujánál.

Összeolvad a KLIK makói tankerülete az aradi tankerülettel. Ennek következményeként a Bartók iskola Pécskán folytatja a következő tanévtől munkáját, az Almási iskola a romániai Nagylakon kezdi az évet. A két intézmény épületeit is áttelepítik, egy Magyar-Román Határon Átnyúló Program segítségével. A csere része, hogy Makóra költöztetik az aradi várat, valamint a berzovai szurdokvölgyet.

Majd egy évszázad után Makó kapja meg az aradi várat.