Hírek

Átadták az apátfalvi Szigetház – Erdei Iskolát


Gajáta Fanni – Apátfalva

Korábban tsz-iroda, majd ifjúsági ház is volt abban az épületben, mely ezentúl Szigetház-Erdei Iskolaként működik, s a hagyományőrzésre hívja fel az idelátogatók figyelmét.

– Miért éppen Szigetháznak neveztük el az erdei iskolánkat? – tette fel a kérdést beszédében Varga Péter, a Pátfalváért Egyesület titkára, majd így folytatta: – Mert Apátfalva egyedülálló néprajzi szigetet alkot itt a Maros mentén. Különlegesek dalaink, szokásaink, a házaink, a táncunk.

Varga Péter mondott ünnepi beszédet.

Beszédében kiemelte: fontos a hagyományőrzés, melyek emlékeivel a látogatók az épületbe belépve találkozhatnak. A Pátfalváért Egyesület titkára remélte, nem csak a helybeli gyerekeknek nyújt új élményt az oktatóépület, hanem az idelátogató kicsiknek és nagyoknak is, akik megismerhetik a falusi életet.

Az ünnepi beszéd után Szekeres Ferenc polgármester vágta át a nemzetiszínű szalagot, ezzel nyitva meg az iskolát.
Csomor Nóra gyújtotta meg az adventi gyertyákat, majd elénekelte a jól ismert Csendes éj című dalt. Az intézményt Jánosi Szabolcs plébános szentelte meg.

Az avató résztvevői.

Az érdeklődök megtekinthették a felújított épületet belülről, illetve megcsodálhatták a kiállított eszközöket, és kemencében sült ünnepi kalácsot ehettek.

További képeink: